Fedai Ünal

Fedai Ünal

fedonunal@gmail.com

Tüm Yazıları

Yıllarca İstanbul’a gittim geldim işim dolayısıyla. İstanbullu dostlarımla yaptığımız yemek sohbetlerinde en çok konuşulan iki İzmir lezzeti vardı hep. Biri midye dolma, diğeri söğüş. 

Yıllar oldu ben işimden emekli olalı ama İstanbul’daki dostlarımın İzmir midyesine olan muhabbeti, özlemi bitmedi. Ne zaman sosyal medyada bi midyeci paylaşsam hemen “ah be Fedo gene mahvettin bizi” mesajları alıyorum. 

Ama buraya geldiklerinde de hem gönüllerini hem de midelerini midyeye doyuruyorum. 

Bunları size neden anlattım biliyor musunuz? Malum, midye her yerde yenmez. Çok riskli bir yiyecektir. Bi kere kesinlikle soğuk zincirin bozulmaması gerekir denizden çıktığı andan itibaren. Temizlenmesi ise başlı başına bi iştir. 

Haberin Devamı

İşte size baştan sona her aşaması denetlenen ve gözünüzün önünde açılıp doldurulan, Türkiye’nin ilk açık mutfak midyecisinden söz etmek istiyorum. Midyeci Zane. Zane’yi uzun yıllardır tanırım. O da bir Mardinli. Çocuk yaştan itibaren İzmir’in sokaklarını arşınlayan, sonunda Alaçatı’da önce yaptığı midyelerle, sonra müşterileriyle yaptığı muhabbetiyle ünlenen biri Zane. Yanılmıyorsam 2 yıl oldu İzmir İstinyepark AVM’ye açtığı açık mutfak midyeci dükkanı. 

Sarımsaklı, sirkeli, tereyağlı 

Nasıl cesaret ettin açık mutfakta midye dolma yapmaya Zane diye sorduğumda. “Abi gizli saklı bişey yapmıyoruz ki! Bi gün arkadaşlarımla künefe, katmer yemeye gittik. Neredeyse yarım saat tatlı bekledik ama hiç kızmadık gecikmesine. Çünkü tatlı gözümüzün önünde aşama aşama bize özel hazırlandı. Keyifle izledik hazırlığını tatlının. O gün ben de bunu yapacağım dedim. Ve işte müşterinin gözü önünde dolduruyoruz midyeleri ve yine gözlerinin önünde pişirip servis ediyoruz”. Bence çok haklı Zane. Bize özel hazırlanan bi ürünü beklerken neden sıkılalım ki, di mi? Sevgili Zane’yi midye gibi çok özen gerektiren bir lezzeti, herkesin gözü önünde ve şahane bir tatla bizlere sunduğu için kutluyorum. Kendisinden özgün lezzetini bozmadan yenilikler de beklediğimi söyledim. Hatta bu konuda ilk önerimi de yaptım Zane’ye. Sevgili Ömür Akkor şefin, sirkeli, sarımsaklı ve bol tereyağlı pilavının tarifinden sözettim kendisine. Çok ilgisini çekti. Belli mi olur, bi dahaki ziyaretimde bol sarımsaklı, sirkeli, tereyağlı, et sulu bir midye dolma yeriz belki. Ne dersin? Yermiyiz Zane? 

Haberin Devamı

Bu midye dolma; Ef-za-ne