Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Liderler zirvesinde, cumhurbaşkanlığı konusundaki uzlaşmanın temel taşlarını Anayasa'nın iki maddesi oluşturuyor: Anayasa Mahkemesi'ne parti kapatılması konusunda geniş takdir yetkisi veren 69. madde ve milletvekili maaşlarıyla ilgili olarak da 86. madde.
       Başbakan Ecevit'e dünkü görüşmemizde 69. maddenin değiştirilmesi konusundaki uzlaşmayı sorduk.
       Başbakan Ecevit iki önemli gerekçesi var dedi:
       1- Siyasi partilerin kapatılması konusunda odak olma durumunun saptanması gerekiyor. Bu konuda Siyasi Partiler Yasası değiştirildi. Ancak Anayasa değiştirilmedi. Bu uyumun sağlanması için Anayasa'nın 69. maddesinin değiştirilmesi gerekiyor.
       2- Siyasi partilerin kapatılması bir istikrarsızlık unsurudur. Hükümetin bunları öngörüp gerekli önlemleri alması gerekir.
       Ecevit, bu iki temel gerekçeyle Anayasa'nın 69. maddesinin de değiştirilmesi için düğmeye basmış durumda. Bu girişim cumhurbaşkanlığı konusunda FP'nin desteğini de kendiliğinden getirecektir.
       Başbakan'a yönelttiğimiz soruyu dün ANAP lideri Mesut Yılmaz'a da yönelttik. Yılmaz şu yanıtı verdi:
       - Biz öteden beri parti kapatılmasına karşıyız. 69. maddenin değiştirilmesi konusunu zirvede Sayın Başbakan açtı. Zaten Siyasi Partiler Kanunu'nu değiştirmiştik. O değişikliğin Anayasa'ya da konulması gerekiyor. Ancak benim bir endişem var, onu da zirvede dile getirdim. Eğer bu değişiklikler bir paket halinde getirilirse o zaman bir pazarlık havası doğabilir. Bu kaygımı liderlere ifade ettim.
       Milletvekilleri maaşlarının Meclis'çe belirlenmesi konusuna gelince...
       ANAP lideri Yılmaz bu konun da Cumhurbaşkanı Demirel'in tazminatlarla ilgili onay kararının gerekçesinde bulunduğunu anımsatıyor.
       Bu konuda da Ecevit'in yakın kurmayları şu gerekçeyi dile getiriyorlar:
       - Sayın Cumhurbaşkanı'nın tazminat yasasını onaylarken eklediği gerekçede var. Daha önceki veto gerekçelerinde de aynı konu yer aldı. Dünyadaki örnekleri gibi bu konunun da Meclis tarafından düzenlenmesi ve Anayasa'nın bu yönde değiştirilmesi sorunu kökünden halledecektir.
       69. maddenin paket içine alınması FP ve DYP'nin katılımıyla Anayasa değişikliğinin referandumsuz geçmesi şansını çok artırmış durumda.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr