Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Ankara, Avrupa Birliği'yle ilgili çalışmalarını çok yönlü olarak sürdürüyor.
       Başbakan Yardımcısı ve ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın koordinasyonunda yürütülen çalışmaların merkez üssü, Başbakanlık'ta oluşturulan AB Genel Sekreterliği.
       Genel Sekreterlik görevini yürüten Büyükelçi Volkan Vural çok yoğun bir çalışma içinde. Bir yandan Sekreterliğin kuruluş çalışmalarını, bir yandan altyapı hazırlıklarını, bir yandan mevzuat ve kadro çalışmalarını, bir yandan da resmi ve sivil ilgili kuruluşları bilgilendirme faaliyetlerini yürütüyor.
       Büyükelçi Volkan Vural önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu'na da katıldı. Vural'ın Bakanlar Kurulu toplantısına davet edilmesi, hükümetin AB çalışmaları ve Genel Sekreterlik'e verdiği önemi gösteriyor.
       Bakanlar Kurulu'nda alınan İnsan Hakları Başkanlığı kurulmasına dönük karar da AB Genel Sekreterliği'yle birlikte Avrupa Birliği'ne dönük yapılacak çalışmaların ikinci önemli ayağını oluşturacak.
       Büyükelçi Vural, "Bu iki çalışmanın koordineli yürütülmesi zorunlu. İnsan hakları konusu da Avrupa Birliği yolunda önemli çalışma alanlarından birini oluşturuyor. Bu nedenle insan haklarından sorumlu Devlet Bakanlığı ve kurulacak İnsan Hakları Başkanlığı'yla çok yakın çalışmak durumundayız" diyor.
       Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, insan hakları konusunda pazartesi günü Tunceli'den başlatacağı toplantılarla düğmeye basacak.
       Paralel bir çalışma ise Vural'ın yönetimindeki Genel Sekreterlik tarafından diğer konularda yapılacak.
       Vural'ın yakın çalışma takviminde neler var?
       10 Ekim'de Başbakanlık Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nin resmi açılışı yapılacak. Hazırlıklar tamamlanmış durumda.
       Daha sonra Avrupa Birliği çalışmaları hakkında resmi ve sivil kuruluşlara brifingler verilecek. Büyükelçi Volkan Vural, Odalar Birliği'yle birlikte bir takvim yapacak ve brifingleri ekonomik ve sosyal sivil toplum kuruluşlarından başlatacak. Genelkurmay'a da aynı mahiyette brifing verilecek.
       Büyükelçi Vural, zaman zaman Genelkurmay'ı da bilgilendiriyor. Bu amaçla kısa bir süre önce Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu'yla görüşen Vural, önceki gün de Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'ı ziyaret ederek Avrupa Birliği çalışmaları hakkında bilgi verdi, görüş alış - verişinde bulundu.
       Askerlerin Avrupa Birliği'ne karşı bir tutumları var mı?
       Başta Genelkurmay Başkanı Org. Kıvrıkoğlu olmak üzere, Genelkurmay'ın böyle bir karşı duruşu yok. Aksine Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefini doğru bir hedef olarak görüyorlar. Askerlerin bu yolda üzerinde durdukları konu, Türkiye'nin üniter yapısını zaafa uğratmaya dönük bazı çabaların yarattığı rahatsızlık. Avrupa'nın bazı konularda çifte standart uygulama çabası. NATO'nun dışında Türkiye'yi karar mekanizması dışında bırakacak yeni organizasyonların gündeme getirilmesi. Genelkurmay bu konulara hassasiyetle dikkat çekiyor.
       Büyükelçi Volkan Vural, Avrupa Birliği konusunda askerlere yöneltilen eleştirilerin "haksızlık" boyutuna ulaştığı görüşünde. "koordineli ve uyumlu bir çalışma içindeyiz, bu konuda haksızlık yapılıyor" diyerek, askerlerin desteğinin altını çiziyor.
       Ankara, Avrupa Birliği yolunda bütün kurumlarıyla harekete geçmiş durumda.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr