Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret BİLA

BATI, Türkiye'yi iki konuda sıkıştırıyor:
1- Ege - Kıbrıs
2- Güneydoğu - insan hakları.
Özellikle Avrupa Birliği temsilcileri, Ankara'yı Ege ve Kıbrıs'ta Yunan tezine yaklaştırmaya gayret gösterirken, Güneydoğu'da "terörle mücadele"yi, "insan hakları çiğneniyor" gerekçesiyle eleştiriyor.
Avrupa, bu yaklaşımına zaman zaman ABD'yi de katıyor. Yunanistan'la yaşanan tatbikat krizinde Avrupa gibi ABD'nin de, Türkiye'ye "tatbikatı ertele" baskısı yapması en son örnek.
Batı'nın bu yaklaşımına Ankara'nın tepkisi ne?
Ankara, Batı'nın Yunanistan'a, "şımarık çocuk" muamelesi yaptığı ve ödün verme pahasına "olgunluğu" Türkiye'den beklediği kanaatinde.
Bu konuda Dışişleri ve askeri yetkililerin ortak görüşü şöyle:
"Batı, özellikle askeri konularda her zaman Türkiye'nin ödün vermesini istiyor. Son örnek tatbikatlar. Türkiye'ye tatbikatları erteleyin, deniliyor. Peki neden Türkiye? Neden Yunanistan'a aynı öneri götürülmüyor? Aksine, tatbikat üstüne tatbikat yapması hiç konu edilmiyor. Türkiye, bu konuda tüm iyiniyetini göstermiş ama karşılık bulamamıştır. Batı, artık bu tür ısrarlarından vazgeçmelidir."
Kıbrıs konusunda ise Ankara, Batı'nın telkinlerine kapalı. Avrupa'nın, Kıbrıs'a NATO gücü yerleştirme gayreti karşısında askerin yaklaşımı gayet net:
"Yunanistan, bir yandan Güney Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne alınmasıyla siyasi açıdan sonuç almayı hedeflerken, bir yandan Ada'ya NATO askeri gücü getirterek askeri açıdan üstünlük sağlamayı amaçlıyor. Avrupa Birliği Temsilcileri, Ada'da `güvenlik yok' gerekçesiyle NATO gücü getirmeye çalışıyor. Bir yandan da Türkiye'ye (Ada'daki askerini çek) diyor. Bu bir çelişkidir. Hem Ada'ya asker getirmeye çalışıp, hem Türkiye'den asker çekmesini istemek nasıl izah edilir? Ada'da bir güvenlik sorunu yoktur. Bunu sağlayan da Türk askeri gücüdür. Batı, Yugoslavya'nın dağılmasından sonra bölgeden askerini çekebildi mi? Hayır. Türkiye'den bunu istemesi abesle iştigaldir."
Güneydoğu konusuna gelince...
Batı'nın "insan hakları çiğneniyor" gerekçesiyle terörle mücadeleye yönelttiği eleştirilere Ankara'nın yanıtı, bir karşı öneri şeklinde...
Askerin Batı ülkelerine önerisi şöyle:
"Biz terörle mücadele ediyoruz. Ve iddia ediyoruz ki, böyle bir mücadele, insan haklarını zedelemeden, demokratik hukuk kuralları içinde ne kadar yapılabilirse, o kadar yapıyoruz. Batı bizim Güneydoğu'da terörle mücadele planımızı ve yöntemimizi beğenmiyorsa, kendilerine önerimiz şudur: Batı ülkelerinden hangisinin Genelkurmay'ı hazırlarsa hazırlasın, önerecekleri terörle mücadele plan ve yönteminin altına imza atmaya hazırız. Eminiz ki, bizim yürüttüğümüzden daha iyisini öneremeyeceklerdir."
Ankara, Güneydoğu'da yürütülen terörle mücadele konusunda Batı'ya "açık çek" veriyor.
Bakalım, bu yaklaşım Batı'da yankı bulacak mı?


Yazara Email F.Bila@milliyet.com.tr