Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

MHP’nin 9. Olağan Büyük Kurultayı 8 Kasım Pazar günü yapılacak. MHP lideri Devlet Bahçeli, uzun bir süreden beri bu kurultaya hazırlanıyor. Kurultayda yeni program ve tüzük de oylanacak.
MHP, önümüzdeki dönemde temel politikalarını, hükümetin önce “Kürt açılımı” olarak gündeme getirdiği, sonradan “milli birlik projesi” diye isimlendirdiği süreci esas alarak oluşturacak.

‘Panzehir’
MHP kurmayları, açılım sürecini, Türkiye Cumhuriyeti’ni parçalayacak, toplumu ayrıştırarak zehirleyecek bir süreç olarak niteliyor. Bu nedenle de kurultaydan sonra bu sürece karşı başlatacakları karşı atağı da “panzehir” olarak tanımlıyorlar.

‘Milli birlik kervanı’
Bahçeli, kurultayda, Türkiye’yi karış karış gezme projesini açıklayacak. MHP lideri, kurultayın hemen sonrasında düzenleyeceği mitinglerle açılım sürecine karşı duracak. Bahçeli, bu mitingleri “milli birlik kervanı” olarak nitelendiriyor.
MHP liderinin “Var ol Türkiye” ve “100 yıllık kardeşliği yaşa ve yaşat” sloganlarıyla sürdüreceği mitingler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yurt gezilerini karşılamak üzere yapılacak.

Atatürk’ün milliyetçiliği
MHP lideri Devlet Bahçeli, hükümetin sürdürdüğü açılım sürecinin karşısına Atatürk’ün “millet ve milliyetçilik” anlayışıyla çıkacak. “Türk milletinin” sadece bir kavram değil bir olgu olduğunu ve etnik aidiyetin üzerinde bir üst kimlik niteliği taşıdığını anlatacak. Hükümetin, Kürt etnik kimliğini kabul edelim derken “Türk milleti” gerçeğini inkâr etmeye yöneldiği tezini işleyecek. “Türk milleti” demediği, diyemediği eleştirisinde bulunacak.

Hedef 2023
MHP, yeni programında cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’ü temel hedef olarak alacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıla ulusal birliği daha da güçlenmiş olarak ulaşması MHP’nin temel hedefini oluşturuyor.

‘Var ol’ sloganı
MHP’nin kurultay ve sonrası saptadığı “Var ol Türkiye” sloganı da açılım sürecine karşı belirlenmiş bir slogan. MHP lideri Bahçeli, açılım sürecini Türkiye’nin beka sorunu olarak görüyor. Atatürk’ün temellerini attığı Türkiye Cumhuriyeti’ni dağıtacak biçimde tehlikeli sonuçlar doğuracağı öngörüsünde bulunuyor. Sonsuza kadar “Var ol Türkiye” sloganını seçmesinin nedeni, taşıdığı bu kaygı.

Manifesto gibi
MHP kurultayının manifesto mahiyetinde bir sonuç bildirisi yayımlaması da ihtimal dahilinde. Böyle bir bildiri yayımlama kararı alınmazsa bile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yapacağı konuşma bu nitelikte olacak.

İktidarla ilişkiler
MHP lideri Devlet Bahçeli, 22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra yapıcı bir muhalefet çizgisi benimsedi. TBMM’deki kilidi açtı. Cumhurbaşkanlığı’na Abdullah Gül’ün seçilmesi MHP’nin bu tutumuyla mümkün oldu.
Keza türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasını düzenleyen, ancak Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen anayasa değişikliği de yine MHP’nin katkısıyla gerçekleşmişti.
Ancak hükümetin açılım süreci, iktidarla MHP’nin iplerini koparmış görünüyor. MHP’nin, ulusal birlik, Türk milleti anlayışı konusunda, hükümetin açılım süreciyle mutabık olması mümkün değil. Bu, MHP için varlık nedenlerini reddetmesi anlamına gelecek kadar hassas bir konu. MHP’nin bam teline basılmış durumda.