Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

MHP lideri Devlet Bahçeli, geleneksel hale getirdiği yıl sonu kahvaltılı basın toplantısını dün gerçekleştirdi. Bahçeli, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da soru-cevap yöntemini tercih etti.

Büyük Kürdistan
MHP lideri Bahçeli’nin açılım süreci bağlamında hükümetle yakın bir çizgiye gelmesi mümkün değil. Böyle bir yakınlaşma milliyetçi hareketin varlık sebebi, felsefesi ve dolayısıyla amaçlarıyla bağdaşmaz. Nitekim Bahçeli, bu farkı dün de ortaya koydu.
Temel ayraçlardan biri MHP liderinin PKK olayına koyduğu teşhisti. Bahçeli, PKK’nın “Bağımsız Birleşik Kürdistan” amacıyla kurulmuş bir terör örgütü olduğu teşhisini üstüne basarak tekrarladı. Bu projenin Türkiye, Irak, İran ve Suriye’den koparılacak topraklar üzerinde, “Büyük Kürdistan”ı kurma projesi olduğunu ve bu hedeften vazgeçilmediğini vurguladı. Nihai hedef bu oldukça, açılım bağlamında gündeme gelen ve gelecek olan adımların, PKK açısından “Büyük Kürdistan” projesi yolunda taktik kazanımlar olacağını düşünüyor. Bu nedenle de hiçbir şekilde bu projenin içinde yer almayacakları mesajını veriyor.

İstifalara kabul oyu
MHP lideri, kapatılan DTP milletvekillerinin istifa kararları konusunda alacakları tutumu da net biçimde açıkladı. Bahçeli, istifaların TBMM Genel Kurulu’na gelmesi halinde MHP milletvekillerinin kabul yönünde oy vereceklerini açıkladı. İstifanın DTP’lilerin tercihi ve tek taraflı bir tasarruf olduğunu anımsatan Bahçeli, MHP’nin de DTP’lilerin tercihi nedeniyle bu yönde oy kullanacaklarının altını çizdi.

Ayaklanma provası ve test
Bahçeli, Öcalan’ın yeni cezaevindeki odasıyla ilgili tartışmalar ve DTP’nin kapatılması kararından sonra yapılan sokak eylemlerini de “ayaklanma provası” olarak değerlendirdi.
MHP liderinin farklı bir yaklaşımı da, PKK yandaşlarının organize ettiği bu eylemlerin amacıyla ilgili yorumuydu. Bahçeli, bu eylemlerin olaya müdahale eden güvenlik güçlerinin nereden ve nasıl intikal ettiklerinin, güçlerinin ve müdahale kararlılıklarının ölçüldüğü bir “test” olarak görülmesi gerektiğini söyledi. PKK’nın bu eylemlerle hangi güvenlik gücünün olaylara nasıl yaklaştığını, gücünü, donanımını, müdahale şeklini öğrenmeye çalıştığını belirtti.

Kurtarılmış bölgeler
MHP lideri, giderek yaygınlaştırılmaya çalışılan sokak eylemleriyle ilgili olarak zamanında önlem alınamazsa, Türkiye’nin yeniden “kurtarılmış bölgeler” olayıyla karşılaşabileceği uyarısında bulundu.
Bahçeli, böyle bir gelişmenin ise Türkiye’yi kardeş kavgasına, iç çatışmaya sürükleyebileceği ve bölünmeye hizmet edecek büyük hatalara yol açabileceği üzerinde durdu.

Bizi dinleyip ne yapacaklar?
MHP lideri Bahçeli, son günlerde gündemden düşmeyen telefon dinlemeleriyle ilgili bir soruyu yanıtlarken hem güldü hem de salondakileri güldürdü. Bahçeli, “Bizim bir sıkıntımız yok” dedikten sonra şu yanıtı verdi:
“Az konuşan bir yapımız var. Telefonda da az konuşuyoruz. Cep telefonu da kullanmıyoruz. Sonra bizi dinleyip ne yapacaklar? Bizim ne konuştuğumuz belli, her şeyimiz açık.”