Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hikmet BİLA

GAZETECİLİĞİN temelinde dinamizm vardır. Yenileşmenin ve çağdaş teknolojinin ışığında bu mesleği bir bayrak yarışına dönüştüren de, bu dinamizmdir. Milliyet'in bir üyesi olduğu Doğan Medya Grubu, işte bu anlayışla yeni bir yapılanma gerçekleştirdi. Tek çatı altında toplanan Doğan Medya Grubu Başkanlığı'na Mehmet Ali Yalçındağ atandı.
Bu yapılanmaya paralel olarak Milliyet'in yönetim kademesinde de değişiklikler oldu. Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak, bu görevinin yanında İcra Kurulu Başkanlığı'nı da üstlendi. Başkan Yardımcılığı'na ise İbrahim Sezer getirildi. Murahhas Üye Doğan Heper ve İcra Kurulu Üyesi Dinç Üner, bu görevlerini sürdüyorlar.
Yeni yapılanma sürecinde okurlarımızla daha çok kaynaşacağımıza ve sizlere daha başarılı ürünler sunacağımıza inanıyoruz.

Bir kez daha kanıtlandı ki, televizyonun yazılı basını gölgelemesi mümkün değildir. Son günlerde gündemin en önemli maddelerini oluşturan 'Meclis yolsuzluğu' ve 'Kadınların cenaze namazında saf tutması', gazetelerin ortaya çıkarıp kamuoyuna malettiği olaylardı. Daha önceki sayısız örneğe ek olarak... Televizyon haberciliği bir saman alevi gibi parlayıp söndükten sonra yazılı basının önemi, ağırlığı ve kalıcılığı gözler önüne serildi.
Giderek 'magazin'leşen televizyon, çareyi kolaycılıkta buldu. Günün belirli saatlerinde gazeteleri özetleyen kanallar, bu işin dozunu artırdılar. Birinci sayfadaki tüm haberleri en ince ayrıntısına kadar ekranda okumakla kalmadılar, iç sayfalardaki haberleri, hatta köşe yazılarını da noktasına, virgülüne kadar okumaya başladılar. Tabii ki, bu çarpık uygulama gazeteler açısından okuyucu kaybı anlamına geliyordu. Sonunda, televizyonların bu kolaycılığının önlenmesi ve gazete özetlemenin kabul edilebilir boyutlara indirilmesi için RTÜK'e başvuruldu. RTÜK'ün gerekli önlemi almasını bekliyor, televizyon kanallarını, kolaycılıktan vazgeçip gerçek haberciliğe yönelmeye davet ediyoruz.

Geçtiğimiz hafta da birçok özel habere imza attık. Kalemli skandalında, Sayıştay denetçilerinin uyarı raporunu Fikret Bila ortaya çıkardı. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Susurluk raporunda yer alan bilgilere ulaşan Tolga Şardan, örtülü ödenekten çekilen paralarla ilgili gerçekleri aydınlığa kavuşturdu. Washington temsilcimiz Yasemin Çongar, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Grossman'la ilk özel söyleşiyi yapan gazeteci oldu. Grossman, ABD yönetiminin Türkiye'ye bakışını dile getirdi. Ve Özcan Ercan İtalya'daydı. Tüm dünyanın dikkatini çeken mülteci olayını yerinde izledi, görüntüledi. Bir grup mülteci San Foca kıyılarında denize atılırken, Özcan Ercan o anda oradaydı.
Canlı haberciliğimiz devam edecek.
İyi haftalar dileğiyle.


Yazara Email H.Bila@milliyet.com.tr