Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, çarşaflı, türbanlı kadınlara parti rozeti takması “çarşaf açılımı” olarak nitelenmiş ve büyük tartışmalara neden olmuştu.
CHP lideri, eleştirileri, “Biz insanların giyim kuşamıyla ilgili değiliz; ‘biz CHP’ye gelmek istiyoruz ama kıyafetimiz sorun olur mu’ diye haber gönderenlere, ne demek, buyurun” yanıtı verdiklerini belirterek, karşılamıştı.
Baykal, şimdi de Kuran kursu açılımı yapıyor. CHP’nin İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Sefa Sirmen, açacakları mahalle evlerinde birçok faaliyetin yanında, talep olması halinde Kuran kursu da vereceklerini açıklamıştı.
Baykal’la dün bu konuyu konuştum. Baykal, mahallelerde açacakları Cumhuriyet Halk Evleri’nde, talep gelmesi halinde Kuran da öğretileceğini belirtti.

‘Doğru öğrensinler’
CHP lideri Baykal, sorularımı yanıtlarken Kuran kursu açılımını şöyle anlattı:
“Bizim projemiz mahalle evleri açmak. Eski halk evleri gibi. Cumhuriyet Halk Evleri açılacak. Bu evlerde kültürel, sanatsal, eğitim amaçlı faaliyetler sürdürülecek. Bu arada talep gelmesi halinde Kuran da öğretilecek. Bu evlerin açıldığı mahallelerde de ciddi bir talep olması halinde çocuklara da Kuran öğretilecek. Bu mutlaka Kuran’ın ezberletilmesi biçiminde değil, Kuran’ın, İslam dininin doğru öğretilmesi biçiminde olacak.”

Diyanet’in işbirliği
Baykal, Kuran kurslarının Diyanet İşleri Başkanlığı’nın katkılarıyla hizmet vereceğini de vurgulayarak şu bilgiyi verdi:
“Biz Kuran’ın, dinimizin doğru öğretilmesini önemsiyoruz. Bu nedenle söz konusu evlerde Kuran öğretilirken Diyanet İşleri Başkanlığı’yla işbirliği yapacağız, onların katkısını isteyeceğiz. Böylece ihtiyaç duyan Kuran’ı, dinimizi doğru öğrenmiş olacak.”

‘Çocuklar tarikatlardan kurtulacak’
Baykal, tarikatların kontrolündeki Kuran kurslarının çok ciddi bir sorun olduğunu, buralarda çocukların cumhuriyete, Atatürk’e ve laikliğe karşı koşullandırıldığı, bu yönde eğitildiğini ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bugün Kuran kurslarının tarikatların elinde cumhuriyet karşıtı insanlar yetiştiren yerler haline geldiğini bilmeyen yok. Çocukların kafaları hurafelerle dolduruluyor. Kuran da dinimizde yanlış öğretiliyor, saptırılıyor ve çocuklar cumhuriyet karşıtı olarak yetiştiriliyor. Biz ise çocukları tarikatların elinden kurtarmak istiyoruz. Kuran’ın, dinimizin hurafelerden arındırılmış olarak, doğru biçimde öğretilmesini savunuyoruz. Bu amaçla da açacağımız mahalle evlerinde, talep olması halinde bu hizmetin verilmesini önemsiyoruz.
Böylece cumhuriyet karşıtı arayışların bir parçası olarak değil, aksine, cumhuriyeti, Atatürk ilkelerini, laikliği sahiplenen aydın gençler yetiştirilmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Bu konu Türkiye’de en çok istismar edilen ve siyasete alet edilen bir konudur. Biz bunun önüne geçmeyi hedefliyoruz.”

Dindar kesime yaklaşım
CHP’deki değişim, partinin, mütedeyyin toplum kesimlerine ulaşmayı hedeflediğini gösteriyor. Anlaşılıyor ki, Baykal, kıyafet ve din konusunun CHP’ye karşı psikolojik engeller olarak kullanıldığına inanıyor. CHP’nin dine değil dinin siyasi olarak istismarına karşı olduğunu, insanları kıyafetlerine bakarak dışlamadığını göstermeye çalışıyor. CHP toplumun mütedeyyin ama cumhuriyet karşıtı olmayan kesimiyle yeni köprüler kurmak istiyor. CHP’ye karşı geliştirilen ve kullanılan tabuları yıkmayı hedefliyor.
Kuşku yok ki, çarşaf konusunda olduğu gibi Kuran kursu konusundaki bu açılım da CHP’nin içinde de dışında da önemli tartışmalara neden olacaktır.