Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Deniz Baykal arasında bir süredir “küfür” tartışması sürüyor. İki lider de meydanlarda küfür üzerinden atışıyorlar.
Uşak ve Bursa mitinglerine giderken CHP lideri Deniz Baykal, küfür tartışmasının nereden başladığını anlattı.
“Ben” dedi, “Halkın artık rahat bir biçimde telefonda konuşmadığını, hatta şöyle iktidarı istediği gibi küfürlü biçimde eleştiremediğini, bir korku toplumu yaratıldığını” söyledim. “Yoksa” diye devam etti:
“Ben küfredemiyorum demedim. Ben zaten hiç küfretmem. Bunu acizlik sayarım. Hayatımda küfretmiş biri değilim.”
“Başbakan da benim bu sözlerimi aldı” dedi Baykal, “Sanki ben küfrediyormuşum, küfretmek istiyormuşum gibi bir küfür tartışması başlattı.”

Cep telefonu
Baykal, telekulak korkusundan, sokaktaki vatandaşın bile konuşurken tedirgin olduğunu söylüyor. Arkadaşlar arasında bile rahat rahat konuşulamadığına, insanların sürekli bir dinlenme kaygısı içinde olduklarına vurgu yapıyor. “Acaba dinleniyor muyum?” kuşkusuyla insanların normal konuşamadıklarına dikkat çekiyor.
Baykal’ın da telekulak kaygısı var mı?
Uçakta sordum:
Cep telefonu kullanıyor musunuz?
- Hayır. Kullanmıyorum.
Cep telefonu taşımıyor musunuz?
- Hayır.
Peki ya ihtiyacınız olursa, olağanüstü bir durum olursa?
- O durumlar için bir tane çantada duruyor. Ama numarasını bile bilmiyorum. Biri sorsa numarayı bilmiyorum, gerçekten, bilmek de istemiyorum. Onu da hani yolda bir şey olur, yolda kalırız, haber vermek gerekir diye bulunduruyorum çantada. Hep kapalı duruyor.
Akşam’ın Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya araya giriyor:
- O zaman belki bir tek Olcay Hanım arıyor o numaradan?
“Yok” diyor Baykal:
- Olcay da bilmez numarayı.
Deniz Baykal, yanına cep telefonu yaklaştırmıyor.
Dinlenmekten mi çekiniyorsunuz?
- Çekindiğimden değil, benim çekinecek bir şeyim yok ama Türkiye’nin hali bu. Telefonlarla, bilgisayarla her şey üretebiliyorlar. Başbakan’ın başkanını atadığı bir dinleme teşkilatı bir tek bizde var. Anayasa Mahkemesi bunu iptal etti ama fiilen değişen bir şey yok. Jandarma’nınki kaldırıldı ama Emniyet’in alanı ve genel yetkisi sınırsız. Böyle bir şey olabilir mi? Böyle demokratik hukuk devleti olur mu?

Bilgisayar önlemi
CHP lideri Baykal, bizzat bilgisayar da kullanmıyor. Elbette bilgisayardan yararlanıyor. Teknolojik olanakları kullanıyor. Arama motorlarından bilgiler alıyor ama bunu kendisi yapmıyor.
Bu tür ihtiyaçları sekretaryası görüyor. Bilgisayarın başına geçip “Deniz Baykal” olarak sisteme girmiyor.
Bu da bir önlem tabii. Bilgisayar üzerinden takipler de cep telefonundan geri kalmıyor.
Son dönemde, bilgisayarlar veya cep telefonları üzerinden yapılmamış konuşmaları ve yazışmaları, yapılmış gibi göstermenin mümkün olduğu anlaşıldı.
Ana muhalefet lideri bile çareyi cep telefonundan ve bilgisayardan uzak durmakta bulduğuna göre Türkiye’de yaratılan ortamı düşünün artık...