Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret Bila
ANTALYA


RP Genel Başkan Yardımcısı Aydın Menderes'in hükümete yönelik tarihi uyarısı ve Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Osman Özbek'in Erbakan ve Refah'a dönük sözleri bayram gündemini oluşturdu.
Menderes ve Özbek Paşa'nın çıkışları bayramlık başkent Antalya'da geniş yankı uyandırmış durumda. Bayramda Antalya'ya taşınan Ankara, bayram sonrasında siyasi gelişmelere gebe görünüyor.
Önce askeri kanat...
Asker, Tuğgeneral Osman Özbek'in yaptığı konuşmadan memnun. Hatta, "az bile söylemiş" görüşünde. O kadar ki, Özbek Paşa'ya yöneltilen, "üniformayla konuşamaz, emekli edilsin, üniformayı çıkarıp siyaset yapsın" türünden eleştirilere askerin yanıtı çok sert:
"Özbek Paşa, astsubayından orgeneraline kadar tüm Silahlı Kuvvetler'in hissiyatına tercüman olmuştur. Söylenmesi gerekenin onda birini söylemiş. Bu memlekette hırsız - uğursuz konuşabiliyor da, bir general niye konuşamasın? Özbek Paşa, kişisel görüşlerini açıklarken, hem silah arkadaşlarının, hem de toplumun büyük bir kesiminin düşündüklerini söylemiştir. Silahlı Kuvvetler'in kendi kuralları vardır. Siyasiler veya siviller istedi diye paşa hakkında işlem yapılması sözkonusu değildir."
Askeri kanat, 28 Şubat'daki kararlılığını bugün de sürdürüyor. 26 Nisan günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında başta 8 yıllık eğitim olmak üzere, 28 Şubat kararlarının gündeme gelmesi büyük olasılık. Asker bu konudaki beklentisini yineliyor:
"Detaylarla uğraşmak, bizim işimiz değil. Ama biz, yobazlıktan arındırılmış bir eğitimin, eğitim sisteminin gerekli olduğunu düşünüyoruz. 26 Nisan'da bu konu MGK gündemine gelebilir."
Sivil kanada gelince...
Menderes'in bu köşeden duyurduğumuz görüşleri büyük ilgi ve destek topladı. Aydın Menderes'in bayramdan sonra Erbakan ve Çiller'i son kez uyaracağı ve beklediği yanıtı alamaması halinde hükümetten desteğini çekip, Refah'tan arkadaşlarıyla birlikte kopabileceği beklentisi yaygın.
Bayramı Antalya'da geçiren Menderes'in yakın kurmayı Devlet Bakanı Gürcan Dağdaş da, Aydın Bey'le aynı kaygıları paylaşıyor. Bayram sonrası yapılacak değerlendirmelerin hükümeti etkileyecek, belki de değiştirecek önemde sonuçlar doğuracağı yargısı hakim. Dağdaş da Menderes gibi demokratik rejimin sekteye uğramasındansa, parlamentonun çözüm üretmesinin tercih edilmesi gerektiği görüşünde.
Antalya'daki kulislere göre, 28 Şubat sonrası oluşan ortamda Menderes ve arkadaşları Başbakan Erbakan'ın çekilmesi gerektiği görüşünü de dile getirmişler. Askerin vesayeti altında bir görüntüyle hükümetin icra gücünü kullanamayacağı Erbakan ve Çiller'e iletilmiş. Menderes ve arkadaşları gelişmelerin bu görüşlerini doğruladığı kanaatindeler.
Gerginliği aşabilmek için Çiller'in bayram öncesinde Erbakan'a yaptığı, "Siz hacdayken ben bazı işleri halledeyim" önerisi de olumlu yanıt bulmamış. Çiller'in, Erbakan "hac seferi"ne çıkmadan önce, "Siz hacdayken ben Başbakan vekili olarak 8 yıllık eğitimle ilgili kanun tasarısını Meclis'e sevk edeyim, bu sizi de, bizi de rahatlatır" önerisinde bulunduğu, ancak Erbakan'ın buna izin vermediği öne sürülüyor.
Menderes'in bayramdan sonra hükümetten desteğini çekmesi halinde, bundan DYP'nin de etkileneceği vurgulanıyor. Menderes'in böyle bir karara varması durumunda, DYP Grubu'nda da çözülme başlayabileceğine dikkat çekiliyor.
Dananın kuyruğu bayramdan sonra kopacak gibi...