Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Kamuoyuna “AKP’yi ve Gülen’i bitirme planı” olarak sunulan belgedeki imzanın, iddia edildiği gibi Albay Dursun Çiçek’e ait olup olmadığı inceleniyor. İncelemeyi askeri savcılık yürütüyor. İmzanın Çiçek’e ait olup olmadığı kriminal incelemeden sonra belli olacak.

Asker-sivli tartışması
Albay Çiçek’in İstanbul Başsavcılığı’nda ifade vereceği ve imza örneğinin alınacağı bilgisi kamuoyuna yansımıştı. Ancak, Genelkurmay Askeri Savcısı Yavuz Şentürk’ün İstanbul Başsavcılığı’na yaptığı ziyaretten sonra Albay’ın ifadesinin askeri savcılıkça alındığı açıklandı. İstanbul Başsavcılığı da, “Askeri yargıya güvenimiz tamdır” diyerek, gerekirse müdahil olacaklarını duyurdu.
Bu açıklamalardan sonra, belgenin gerçek olduğuna inanan, en azından temenni eden kesim tarafından “Neden sivil savcılık yapmıyor?” sorusu gündeme getirildi.
Askeri Savcı’nın İstanbul Başsavcılığı’nı ziyaret etmesi, arkasından Gernelkurmay Adli Müşaviri’nin Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’i ziyaret etmesi. Keza istihbarattan sorumlu iki generalin Emniyet Genel Müdürü’nü ziyaretleri bir işbirliğinin ciddi işaretleri. Genelkurmay’ın iddiaların üzerine ciddiyetle gittiğini ve sivil otoriteyle irtibatlı çalışıldığını gösteriyor.
Bu çalışma yöntemi en azından yargıya güveni artıracaktır. Keza Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un açıklamaları da olayın üzerinin örtülmeyeceği, örtülemeyeceği yönünde güvence sayılmalıdır.

Çolakkadı’nın açıklaması
Bu kadar önemli bir belgenin daha İstanbul Başsavcılığı tarafından neden kriminal incelemeye tabi tutulmadığını, en azından haber çıktıktan sonra neden bu yola başvurulmadığı sorusunu gündeme getirmiştik.
İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı’nın önceki gün yaptığı açıklama, bu konuya kısmen de olsa açıklık getirdi. Çolakkadı, “Belgenin aslı yok, fotokopisini gönderdik. Aslı olmazsa tam kanaate varılamıyor” dedi. Çolakkadı, Albay’ın imza örneklerini istediklerini, askeri savcılıktan kriminal rapor ve imza örnekleri geldikten sonra ihtiyaç duyarlarsa, adli tıpta İstanbul Başsavcılığı’nın da inceleme yaptıracağını duyurdu.
Çolakkadı’nın verdiği önemli bilgi, belgenin aslının savcılıkta da olmaması. “İnceleme fotokopi üzerinden yapılacak” diyen Çolakkadı, bu incelemenin ancak bir fikir verebileceğini belirtti.
Çıkacak sonucun ancak benzerlik var mı, yok mu anlamında bir fikir verebileceğini Başsavcı Vekili Çolakkadı’nın sözlerinden öğrenmiş olduk.

Belgenin aslına ulaşmak
Bu bilgiler ışığında olayın tam olarak aydınlatılabilmesi için belgenin aslına ulaşmanın zorunlu olduğu anlaşılıyor. Ancak, belgenin aslı ortada yok. Nerede veya kimde olduğu konusunda da mutlaka bir araştırma yapılıyordur.
Eğer belgenin aslı bulunamazsa, çıkan sonuç ne olursa olsun, bir kuşku payı kalacaktır.
Bu nedenle asker-sivil tüm ilgili birimlerin belgenin aslını bulmak için işbirliği içinde ve sıkı bir araştırma yapmaları gerekiyor. Düğümü çözecek olan belgenin aslı. Tabii varsa veya kaldıysa...