Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir süre önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe ofisinde yaptığı gibi, gazetelerin genel yayın yönetmenleri, yazarları ve haber sitelerinin yazarlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu’nun gündeminde ağırlıklı olarak yolsuzluk soruşturmaları ve HSYK sorunu vardı.
Kılıçdaroğlu’nun temel mesajı, yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin soruşturmaların ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün devreye girmesiyle oluşan zeminde, AB standartlarında bir HSYK oluşturulması ve bu vesileyle yeniden yargılama yolunun açılmasıydı.

Gül’ün hükümete mesajı
Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Gül’ün Başbakan ve muhalefet liderleriyle görüşerek bir çıkış yolu göstermesini çok olumlu buluyor. İyi niyetli bir girişim olarak görüyor. Gül’ün bu girişimiyle oluşan zeminin bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor.
İktidarın HSYK yasa teklifinin bu haliyle Meclis’ten geçmesi ve Cumhurbaşkanı’nın önüne gitmesi halinde Gül’ün veto edeceğine inanıyor. Aksi halde Cumhurbaşkanı’nın kendisiyle çelişeceğini ifade ediyor.
CHP liderini böyle düşündüren, Cumhurbaşkanı Gül’ün hükümet kanadına “yasa teklifi bu haliyle önüme gelmesin” mesajını vermiş olması. Cumhurbaşkanı’nın, teklifin sorunlu olduğunu, Anayasa’ya aykırı yönleri bulunduğunu muhataplarına aktardığı biliniyor. Cumhurbaşkanı’nın en önemli itirazlarından biri teklifin, HSYK ile ilgili yetkileri büyük ölçüde Adalet Bakanı’nda topluyor olması. Gül’ün önerisi HSYK sorununun Anayasa düzenlemesiyle ve AB standartlarına uygun çözülmesi.
Kılıçdaroğlu’nu, “kriz fırsata dönüştürülebilir” diye düşündüren de Cumhurbaşkanı Gül’ün bu yaklaşımı...

İki yüksek kurul
CHP lideri, HSYK konusunda partisinin önerdiği modeli de açıkladı.
CHP, HSYK’nın “Hakimler Yüksek Kurulu” ve “Savcılar Yüksek Kurulu” olmak üzere iki yüksek kurul şeklinde Anayasa’da düzenlenmesini istiyor.
Her iki kurulun üyelerinin çoğunluğunun meslek mensupları tarafından seçilmesini öneren Kılıçdaroğlu, kurullara, parlamentodan, üniversitelerden ve barolardan da üye seçilmesini öneriyor.
Parlamentoda kurullara 367 ve üzerinde oyla üye seçilmesi hükmünün getirilmesini istiyor. Böylece 3/5 oranında destekle seçilecek üyeler üzerinde iktidar ve muhalefetin mecburen uzlaşacaklarını vurguluyor.
CHP liderinin ölçüsü Anayasa düzenlemesi yapılırken AB standartları ve Venedik komisyonu ilkelerinin esas alınması. İktidarla bu yönde bir uzlaşma sağlanması halinde demokrasinin ve yargı bağımsızlığının kazanacağına inanıyor.

Fırsata dönüşür mü?
Kılıçdaroğlu’nun verdiği mesaj HSYK düzenlemesi nedeniyle iktidar ve muhalefetin bir araya gelmesi halinde, diğer bazı sorunların çözümü için de fırsat doğacağı yönünde...
CHP lideri, bu çalışmalar içinde yapılacak Anayasa veya yasa düzenlemeleriyle yeniden yargılamanın önünün açılabileceğini düşünüyor. Bunun için birinci yolun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın Yargıtay Genel Kurulu’na başvurması olduğunu, eğer bu yapılmayacaksa, bir yasa çıkarılarak yeniden yargılamanın önünün açılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca tutuklu milletvekili sorununun da çözülmesi düşüncesi de var.
Kuşku yok ki, Kılıçdaroğlu’nu yeniden yargılama düzenlemesi konusunda umutlandıran, Başbakan Erdoğan ve hükümetin, 17 Aralık operasyonundan sonra, bu konuya sıcak baktıklarını gösteren açıklamalar yapmış olmaları.
CHP’nin beklediği ilk adım, iktidarın, HSYK yasa teklifini geri çekip, HSYK için muhalefetle masaya oturması.