Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       CHP, on gün sonra bir olağanüstü kurultay daha toplayacak.
       1991'den bu yana kurultaylar içinde yuvarlana yuvarlana Meclis dışına düşen CHP'nin artık kronikleştiği anlaşılan sorunlarını bu kurultayda sağlıklı bir çözüme kavuşturmasını beklemek gerçekçi olmaz. Büyük olasılıkla kurultayın bittiği saat itibariyle 5 - 6 ay sonraki olağan kurultayın ve belki de bir başka olağanüstü kurultayın hesapları yapılacaktır.
       Şu rahatlıkla söylenebilir ki, CHP, iktidarın da, muhalefetin de parti dışında olduğunu unutmuş durumdadır. Parti içi iktidar ve muhalefeti de bir "hizipler", "gruplar" koalisyonuna dönüşmüş olan CHP'nin kendini dışarıdan görebilmesi giderek zorlaşmaktadır.
       Bu durumu parti içi demokrasi ile izah etmek de bir başka zorluktur.
       * * *
       OLAĞANÜSTÜ kurultay kararıyla sonuçlanan süreç ise hala tartışılıyor.
       CHP Genel Başkanı Altan Öymen, bizzat Genel Sekreter Tarhan Erdem'in yaptığı inceleme sonucunda "naylon üye ve delege" yazımının saptandığı Mersin olayından başlayan tartışmaların, yönetime güvensizlik ve yönetimi engelleme noktasına vardığı kanaatinde. Öymen, Parti Meclisi'nin takındığı tutumun genel başkan ve yönetimi çalışamaz hale getirmeyi amaçladığını vurgulayarak, bu sorunun ancak kurultayın kararıyla çözülebileceğini belirtmektedir. Öymen, ya genel başkanla uyumlu bir parti meclisi, ya da parti meclisiyle uyumlu bir genel başkan seçilmesini zorunlu görmektedir. Öymen'in altını çizdiği, partinin geleceği açısından "uyum"un vazgeçilmez bir gereksinim olduğudur. Ancak bu kadar çok parçalı bir yapı içinde uyumlu bir yönetim belirlemek elbette çok kolay olmayacaktır.
       Öymen'in yaklaşımına karşı, yönetime aday diğer grupların önde gelen isimleri ise Genel Başkanı, bir ildeki naylon üye yazımı sorununu yönetim içinde çözebilecekken, bahaneye dönüştürerek partiyi bir "baskın kurultay"a götürmekle suçlamaktadırlar. Öymen'i "zaman darlığı"ndan yararlanarak yeniden genel başkan seçilme hesabı yapmakla suçlamaktadırlar.
       Barajın altında ve Meclis'in dışında kalan CHP'nin, bu görüntüsüyle hala seçmenin mesajını algılamadığı ve doğru okumadığı anlaşılıyor.
       CHP, bu yapıyı ve bu kafayı kolay kolay değiştireceğe benzemiyor.
       Bu gidişle ellerinde ne kurultay yapacak parti, ne de "zulmedilecek" CHP'li kalacak...



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr