Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Tek tip ve bedelli askerlik konusunda gözler önceki gün yapılan zirvedeydi. Zirve sonrasında çeşitli haberler yansıdı. Bedelli askerlik umudunun devam ettiği, düzenlemenin seçim sonrasına kaldığı gibi haberler basında yer aldı.
Zirveye katılan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’le dün bu konuyu konuştum. Çiçek, çıkan haberlerin tahmin ve spekülasyondan ibaret olduğunu vurgulayarak şu bilgiyi verdi:

“İhtiyaç-kaynak dengesi”
“Biz o toplantıda yeni askerlik sistemiyle ilgili bir karar almadık. Çalışmalar devam ediyor. Kesinleşmiş bir husus yok. Ama gazetelerde her gün haberler çıkıyor. Bu haberler binlerce kişiyi, aileyi ilgilendiriyor. Ama bunların hepsi tahmin ve spekülasyon niteliğinde. Doğru değil. Henüz alınmış bir karar yok. O toplantıda da biz, milli savunmamızla ilgili ihtiyaçlar ile insan kaynaklarını değerlendirdik, kaynak imkânıyla ihtiyaçlar arasındaki dengeye baktık. Böyle bir çalışma yaptık. Ancak bir karar alınmadı. Çalışmalar sürüyor. Dikkate alınması gereken birçok konu var. Seçimler öncesinde veya sonrasında diye de bir konu konuşulmadı.”

“Hâkim ve savcılara haksızlık”
Başbakan Yardımcısı HSYK seçimleriyle ilgili olarak çok fazla eleştiri ve yorum yapıldığını, bazılarının suçlama niteliğinde olduğuna da dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:
“HSYK için yapılan seçimlerde muhalefet o kadar ağır eleştiriler yaptı ki, bazıları suçlamaya dönüştü. Ölçü kaçtı. Bu tür suçlamalar aslında hâkim ve savcılarımıza hakarettir. Hâkim ve savcılar öyle kolayca telkinle, talimatla hareket edecek insanlar değildir. Ayrıca 12 bin civarında hâkim ve savcı oy kullandı. Demokratik bir seçim yapıldı. Böyle bir seçimde hâkimlerimizi, savcıları bir talimatla oy kullanan insanlar olarak suçlamak ve göstermek büyük haksızlıktır.”

“Seçilenlere güveniyorum”
Çiçek, yeni oluşan HSYK’nın bağımsızlık, tarafsızlık konularında yöneltilen iddiaları boşa çıkaracaklarına inanıyorum. Ben HSYK’ya, hâkimlerimize güveniyorum. Kamuoyunda oluşturulan tereddütleri, kaygıları gidereceklerdir. Hâkimlere, savcılara güvenmek gerekir.”
“Liste Anayasa Mahkemesi’yle oluştu”
Çiçek, Adalet Bakanlığı’nın liste oluşturduğu iddialarını yanıtlarken de şöyle konuştu:
“Şimdi ‘Bakanlık liste yaptı ve blok kazandı’ deniliyor. Aslında bizim ilk düzenlememiz her hâkim ve savcının bir adaya oy vermeleri biçimindeydi. Ancak bu hüküm Anayasa Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Liste bu nedenle oluştu. Eğer bu iptal kararı olmasaydı liste oluşmazdı. Ayrıca bakanlığın düzenlediği bir liste olmadığını da hem Adalet Bakanı hem adaylar açıkladılar. YARSAV da seçimlerde bazı isimleri destekledi. Yüzde 18 kadar oy aldıkları yorumu yapıldı. Kazananlar ise kat kat fazla oy aldılar. Bu hesap yapılınca sanki hâkim ve savcıların yüzde 80’inden fazla bir talimatla oy kullanmışlar gibi bir tablo ortaya çıkıyor ki, bu hâkim ve savcılarımıza hakarettir.”

“Bürokratlar tanınır”
Çiçek, en fazla oyu alarak seçilenlerin Adalet Bakanlığı’nın üst düzey bürokratları olduğuna ilişkin eleştirilere de şu karşılığı verdi:
“Bu doğaldır, normaldir. Bakanlığın üst düzey bürokratları işleri gereğince daha fazla tanınırlar. Müsteşar yardımcısı, personel işleri genel müdürü gibi görevleri yürütenler, görevleri gereği hâkimler ve savcıları daha fazla tanırlar ve daha fazla tanınırlar.”