Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Başbakan Bülent Ecevit'in, Anayasa'nın 83 ve 100. maddelerinin değiştirilerek, Meclis soruşturma komisyonları yerine devreye doğrudan yargının girmesini sağlamaya dönük girişimini, DYP lideri Tansu Çiller'le konuştuk.
       Çiller, bu düşünceyi beş yıldır savunduğunu anımsatarak şöyle dedi:
       - Biz her zaman doğrudan yana olduk. Bu projeyi elbette destekliyoruz. Zaten bizim gündeme getirdiğimiz ve beş yıldan beri savunduğumuz bir projedir. Ben zamanında Sayın Ecevit'e de, Sayın Baykal'a da bu önerimi iletmiştim. Doğru olan da budur. Bir suç varsa, yargı doğrudan bunu saptamalıdır.
       Çiller, soruşturma komisyonlarının siyasi amaçlar için kullanıldığını da örneklerle vurguladı:
       - İktidarsanız komisyon sizi aklıyor, muhalefetteyseniz suçluyor. Bu açık. Ben bunu benimle ilgili soruşturmalar zamanında da söyledim. Gelin bunu değiştirelim, dedim. Ama oralı olmadılar. Alma mazlumun ahını, diye bir sözümüz vardır. Yine keser döner, sap döner, gün olur hesap döner, diye de bir sözümüz vardır. Böyle düşünülseydi bu mekanizmaların herkes aleyhine kullanılabileceği anlaşılabilirdi. Bugün bize, yarın size. Yaşanan durum budur.
       Çiller, soruşturma komisyonlarının bir "siyasi şantaj" aracı olarak kullanıldığını da belirtiyor ve şöyle diyor:
       - Sözüm ona bir siyasi şantaj yapmaya çalışıyorlar. Sayın Yılmaz'ı ve beni birer kefeye koyup, kendilerine göre bir denge oluşturmayı ve bunun üzerinden siyasi şantajla merkez sağda siyaset yapmayı hedefliyorlar. Biz bu oyuna gelmeyiz. Siyasi şantaj ters teper.
       Bir kere bana kesinlikle bir şey yapamazlar, Çünkü Anayasa'nın 38. maddesi var. Kesinleşmiş yargı kararı bulunan konuları bile Yüce Divan malzemesi yapmak istiyorlar. Bu Anayasa suçudur. Anayasa'yı ihlaldir. Ne yapmaya çalışırlarsa çalışsınlar biz hep doğrunun yanında oluruz. Böyle şantaj hesaplarına girmeyiz ve boyun eğmeyiz.
       Çiller, bu yaklaşım içinde Ecevit'in girişimini destekleyeceklerini belirtikten sonra şu öneriyi yapıyor:
       - Söz konusu Anayasa değişikliğinin, Sayın Ecevit tarafından ortağını kurtarıyormuş gibi bir görüntü içinde gündeme gelmemesi lazım. Bu konuda bizim önerimiz de var. Bütün partilerin uzlaşmasına dayalı bir çalışma yapılmasında fayda görüyoruz.
       Anayasa'nın 83 ve 100. maddelerinin değiştirilerek, dokunulmazlıkların sınırlandırılması, milletvekili, bakan ve başbakanların soruşturulmasında doğrudan yargının yetkilendirilmesi konusunda iktidar ve muhalefet liderleri görüş birliğine varmış görünüyorlar.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr