Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       DYP lideri Tansu Çiller, ANAP'a, "çatıda ANAYOL" önermesinden bir gün sonra ANAP lideri Yılmaz'ın bir yanıt vermeden hükümete girmesini nasıl karşılıyor?
       Çiller bu sorumuzu dün şöyle yanıtladı:
       - Ben hükümetle hiç ilgili değilim. Yılmaz'ın bu hükümete girme kararı kendi bileceği iştir. Ama benim yaptığım çağrı geçerlidir.
       - Yılmaz'ın çağrınıza yanıt vermeden hükümette görev alması olumsuz yaklaştığı anlamına gelir mi?
       - Benim çağrım tüm partilere. Gelin halkın önüne bir program, bir umut koyalım. Tabii bu çağrım bütün partilere ama öncelikle ANAP'a. Çünkü ANAP'ın felsefesi bize en yakın felsefe. Türkiye'nin önüne seçenek koymalıyız.
       Çiller, koalisyon hükümetinin sonbaharda büyük sıkıntılarla karşılaşacağını, özellikle ekonomide tıkanacağını vurgulayarak şöyle diyor:
       - Benim ANAP'a yönelttiğim çağrıyı hükümete girme projesi gibi algılamak büyük yanlışlıktır. Ben ekonomi hocasıyım, ekonomi profesörüyüm. Bende bu hükümete girecek göz var mı? Çok kötü giden bir hükümet, ne zaman toslayacağı belli değil. Ben bunu görüyorum. Ben bir şeyi görürsem, iyi görürüm. Tıpkı vergi reformu diye sundukları çalışmaların fiyasko olacağını önceden gördüğüm gibi. Şimdi de ekonomide tıkanıklık görüyorum. Çıkış bizim gündeme getirdiğimiz ikinci demokrasi paketidir, "Yeni Yol"dur.
       - Sayın Demirel'i ziyaret ettiniz. Demirel'e de bu çağrınızdan, Yeni Yol'dan söz ettiniz mi?
       - Kendisine bilgi sundum. Dinledi.
       - Sayın Demirel'in yaklaşımı ne oldu?
       - Benim sunduğum Yeni Yol paketini okuyacağını söyledi. Okuyup, inceleyecek. Ben Türkiye'ye seçenek sunmaya çalışıyorum. Hükümete girmeye çalışmıyorum. DYP de bu hükümete girerse halk seçeneksiz kalır, umutsuz kalır.
       * * *
       ÇİLLER, "Yeni Yol"unu tartışmak üzere tüm partilere yeniden çağrı yapıyor:
       - Gelin hep beraber oturup konuşalım. Siyasi liberasyonu, ekonomik liberasyonu konuşalım. Demokratikleşmede nereye kadar gidebiliriz, konuşalım ve halkın önüne bir proje koyalım.
       Çiller uyarılarının dikkate alınmaması halinde koalisyon hükümetinin sonbaharda dağılma noktasına geleceği düşüncesinde.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr