Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret BİLA

RP'nin kapatılmaması gerektiğini açıktan savunan tek lider Demokrat Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk...
Hüsamettin Bey, parti kapatılmasına siyasi açıdan karşı çıkıyor:
"Parti kapatmak siyasi olarak sonuçsuz bir iştir. Daha önce partiler kapatıldı da ne oldu? Hepimiz yenilerini kurmadık mı? Kurduk. Şimdi RP'yi kapatsanız ne olacak? Yenisi kurulacak. Eğer halkta bir siyasi eğilim varsa bu eğilimin partileşmesini önleyemezsiniz. Önlememeniz de gerekir. Dünyada 40 yıldır parti kapatılmıyor."
Cindoruk, RP'ye karşı hukuki değil, siyasi mücadele verilmesini istiyor:
"Yapılması gereken RP ile siyasi mücadele vermektir. Diğer partiler böyle bir mücadele vermektense RP'nin kapatılmasını istiyorlar. Bu diğer partilerin tembelliğini ve başarısızlığını gösterir. Tüm parti liderlerinin siyasi mücadeleyi yeğlemeleri ve parti kapatılmasına karşı çıkmaları gerekir. Ama tembellik yapmak kolaylarına geliyor. Siyasi mücadeleyi ihmal ediyorlar."
Siyasetçiliğinin yanı sıra iyi bir hukukçu olduğu da bilinen Cindoruk, Anayasa Mahkemesi'nin RP ilgili kararıyla parlamentoda yaratılan bir boşluğu da dolduracağını söylüyor:
"Anayasa Mahkemesi RP davasıyla Siyasi Partiler Yasası'nın 103. maddesindeki (odak), eski tabirle (mihrak) kavramını tanımlayacak. Bu tanım sadece RP için değil tüm siyasi partiler için geçerli olacak. Odak nedir? Siyasi Partiler Yasası bunu tarif etmiyor. Anayasa değişiklikleri görüşülürken ben bu hususa dikkat çekmiştim. Ama Anayasa değişikliklerinin gerektirdiği yasa değişiklikleri yapılmadığı için RP davasında hukuki boşluklar ortaya çıkacak. Bunlardan en önemlisi de odak kavramının tanımı olacak."
Cindoruk, RP davasının (odak) kavramı etrafında geçeceğini vurguladıktan sonra şöyle diyor:
"Başsavcının iddiasının temeli, RP'nin odak oluşturduğu savına dayanıyor. Erbakan Hoca'nın savunması da partinin odak olmadığı esasına dayanıyor. Dolayısıyla Yüce Mahkeme bu kavrama açıklık getirerek davayı sonuçlandıracak. Dikkat edilmesi gereken bir husus da Başsavcı'nın Anayasa'nın 68, ve 69. maddelerini gerekçe göstererek kapatma talep etmesi. Erbakan Hoca ise savunmasını Siyasi Partiler Yasası'na göre yapıyor. Anayasa ile Siyasi Partiler Yasası arasında uyumlaştırma çalışması yapılmadı. Bu parlamentonun ihmalidir, kusurudur. Eğer mahkeme, Anayasa üst yasadır, yaklaşımıyla Anayasa hükümlerine göre karar vermeyi yeğlerse, Hoca'nın savunması tümüyle güme gidebilir."
Cindoruk, RP davasının önemli bir içtihat oluşturacağı için hukuken bütün partilere ışık tutacağını, kapatma kararı çıksa bile siyasi açıdan bir sonuç doğurmayacağını vurguluyor.


Yazara Email F.Bila@milliyet.com.tr