Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       DEMOKRAT Türkiye Partisi 1. Olağan Kongresi'ni hafta sonu yapacak. DTP Lideri Hüsamettin Cindoruk dün Milliyet'in konuğuydu.
       Hüsamettin Bey, yılların verdiği birikimle partisinin birinci kongresinde önemli bir çıkışa hazırlanıyor. DTP lideri, kongrede Türkiye'ye yeni bir model önerecek.
       Hüsamettin Bey'in "yarı - başkanlık" olarak nitelediği sistemin temel özellikleri şöyle :
       * Yetkileri arttırılmış ve halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı.
       * 400 üyeli Millet Meclisi ve 150 üyeli Cumhuriyet Meclisi (Senato)
       * Milletvekili olmayan bakanlardan kurulu hükümet.
       Cindoruk, Türkiye'nin bu modeli taşımaya hazır olduğunu söylüyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Demirel'in sistemin tıkandığının farkında olduğunu ve bunu aşacak bir arayışa yöneldiğini vurguluyor.
       Cindoruk, Demirel'in, "Bu hükümetin işi bitti, misyonunu tamamladı, daha ilerisini üstlenmek fazla olur" türündeki açıklamasını da, "yeni bir arayış" biçiminde değerlendiriyor.
       DTP Lideri, hükümetin sıkıntıda olduğunu vurguladıktan sonra, "Meclis çoğunluğu rahat olmayan hükümet elbette sıkıntı yaşar" diyor. Cindoruk, Demirel'in sözlerinde seçim mesajı olup olmadığı yönündeki soruyu ise şöyle yanıtlıyor :
       "Demirel boş konuşmaz. Bence yüksek sesle konuşuyor. Eğer özel bir bildiği varsa başka. Ama bir arayışı, bir tahmini ifade ediyorsa, bana göre seçim 1999 yılının ikinci yarısında olur. Önce yerel seçimler arkasından genel seçimler yapılır. Hükümet bu haliyle de 1999'da yapılacak seçime kadar devam edebilir. Ama, Sayın Cumhurbaşkanı özel bilgilere sahipse, sistemin bir baskı altında olduğunu düşünüyorsa, onu bilemem."
       DTP Lideri, hükümetin Cumhuriyet'e yönelmiş tehdide karşı misyon üstlendiğini vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yapıyor:
       "Sıkıntı Cumhuriyet'e dönük tehlikelerdi. Türkiye, bu sıkıntıyı aştı. Ama bu kez de demokrasi sıkıntısıyla karşılaştı. Belki Demirel, bunu ifade ediyordur."
       En az 10 bin kişilik iddialı bir kongre yapacaklarını söyleyen Cindoruk, bir ilki de gerçekleştireceklerini belirtiyor. Hüsamettin Bey, kongrede ilk kez demokratik kitle örgütlerine söz verileceğini, işçi, esnaf, işveren, emekliler, odalar, kadın kuruluşları gibi kitle örgütlerinin liderlerinin DTP kongresinde konuşacaklarını haber veriyor.
       DTP kongresinin bir iddialı önerisi de Güneydoğuyla ilgili. Cindoruk, kongrede bu bölge için "serbest piyasa ekonomisinden vazgeçilmesini" önereceklerini açıklıyor. Güneydoğu yatırımlarının devlet tarafından yapılmasını savunduklarını, bölgenin özel sorunları nedeniyle bu konuda sosyal demokrat bir öneri geliştirdiklerini vurguluyor.
       Cindoruk'un genel siyasi sistem ve Güneydoğu için geliştirdiği model ilgi çekici.
       Bakalım DTP kongresiyle gündeme getirelecek bu öneriler kamuoyunda nasıl yankılanacak?



Yazara E-Posta: F.Bila@milliyet.com.tr