Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hukukçu kurmayları, milletvekilliği Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından düşürülen Hatip Dicle’nin durumunu detaylı biçimde incelediler. Vardıkları ve Başbakan Erdoğan’a aktardıkları sonuç, Hatip Dicle için hukuken yapılacak bir şey olmadığı yolunda.
Anayasa’da değişiklik yapılarak Dicle’ye milletvekilliği yolunun açılmasının mümkün olmadığı görüşündeler. Böyle bir düzenlemenin bir yandan milletvekilliği adaylığı koşullarını taşımayan birinin milletvekili yapılması gibi bir sonuç doğuracağı bir yandan da aynı koşullarda olup da aday olmayanlar açısından eşitlik ilkesine aykırı bir durum oluşacağı kanaatine varılmış durumda.

“Kasıt ve ihmal”
Hükümet çevreleri ayrıca Hatip Dicle’nin adaylık başvurusunun, aday olamayacağı kendisince de bilindiği halde, kasten yapılmış bir başvuru olduğuna inanıyor ve iyi niyetli bulmuyorlar.
Hatip Dicle’nin, avukatlarının ve BDP’nin mahkûmiyet nedeniyle adaylık koşullarını taşımadığını bilmemelerinin mümkün olmadığına, ancak bunun YSK’dan saklandığına vurgu yapıyorlar.
Hatip Dicle ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 2002’deki durumunun aynı olmadığı, iki dosyanın karşılaştırılmasının da mümkün olmadığı Başbakan’ın hukukçu kurmaylarınca vurgulanıyor. Erdoğan’ın cezasının infaz edildiği, ayrıca yasaklı haklarının iade edildiğine ilişkin mahkeme kararı bulunduğunu anımsatan kurmaylar, Hatip Dicle’nin bu koşulların hiçbirini taşımadığına dikkat çekiyorlar. Erdoğan’ın adaylığının kabul edilmemesinde bir hak gaspı olduğunu, Hatip Dicle olayından ise bir hak gaspının söz konusu olmadığının da altını çiziyorlar.
Başbakan’ın kurmayları, Hatip Dicle’nin adaylık başvurusunun kasıtlı yapıldığını, buna karşın YSK’nın da ihmalinin söz konusu olduğu görüşündeler. YSK’nın durumu öğrendiği anda adaylığı düşürmesi gerekirdi, görüşünü dillendiriyorlar.

Oya Eronat yemin edecek
Başbakan Erdoğan’ın yakın çevresinde, Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi üzerine milletvekili seçilen AKP adayı Oya Eronat’ın yemin ettirilmemesi gibi bir hava da yok. Aksine, Eronat’ın hukuka uygun şekilde milletvekili seçildiğine ve salı günü yemin ederek Meclis’teki çalışmalarına başlayacağına işaret ediyorlar.
BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili Şerafettin Elçi’nin, Oya Eronat’a yemin ettirilmemesi, milletvekilliğinden istifa ettirilmesi ve Hatip Dicle’nin yolunun açılması yönündeki çağrısının Başbakan Tayyip Erdoğan ve hukukçu kurmayları arasında bir karşılığı yok.
Eronat’ın Anayasa ve ilgili yasalara uygun biçimde milletvekili olduğu, Dicle’nin milletvekilliği düşünce en fazla oyu alan partinin adayının milletvekili seçilmesinin hukuka ve yasalara aykırı bir yönü bulunmadığı vurgusu yapılıyor. Dicle’nin düşmesinden sonra en fazla oy CHP adayında olsaydı, o seçilecekti, burada AKP’ye özel olarak verilmiş bir sandalye söz konusu değil, görüşü dillendiriliyor.

Tutuklu milletvekilleri
Başbakan’ın hukukçu kurmaylarına göre Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşmesi kesinleşmiş bir karar. Tutukluyken seçilen diğer milletvekillerinin serbest bırakılıp bırakılmaması ise mahkemelerin yetkisinde olan bir konu. Tutukluluk halinin devamı yönünde verilen mahkeme kararına karşı bir üst mahkemeye yapılan itirazın beklenmesi gerekiyor. Başbakan’ın hukukçu kurmayları yargı yolları tüketilmeden bu konuda yorum yapmanın yanlış olacağını belirtiyorlar.