Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi başkan adayı. Karayalçın, CHP’ye geçecek ve aday olacak.
Murat Karayalçın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek karşısında şansı olan en güçlü isim. CHP lideri Deniz Baykal’ın Karayalçın tercihi bu açıdan isabetlidir. Buna karşın Gökçek karşısında işinin zor olduğunu da söylemek gerekir. Karayalçın’ın sadece sol oylara değil, sağ oylara da ihtiyacı olacak.

DSP’nin kararı
Karayalçın’ın adaylığı konusunda DSP’nin alacağı karar önemli. Solda işbirliği havası DSP’nin desteğiyle oluşabilir.
DSP lideri ile Karayalçın salı günü görüşecekler. Karayalçın, Baykal’a yaptığı gibi Sezer’e de görüşlerini ve projelerini açıklayacak.
Sezer’in Karayalçın’ın adaylığına sıcak baktığını söyleyebiliriz. Ancak Sezer, sol oyların Karayalçın için yeterli olmayacağını düşünüyor. Kendini solda görmeyen Ankaralıların oyunu da alması gerektiğini savunuyor. Bu nedenle Karayalçın’ın CHP’den aday olması yerine bağımsız aday olmasının şansını artıracağı düşüncesinde.
Tabii kesin kararını Karayalçın’ı dinledikten ve durumu partisinin yetkili organlarında görüştükten sonra verecek.

Model olur mu?
AKP’ye karşı tek aday çıkarmak bir model olabilir mi?
DSP bu model üzerinde düşünüyor.
Tek aday çıkarmak ile CHP adayını desteklemek farklı.
DSP lideri Sezer’i düşündüren bu...
Örneğin, Ankara’da CHP adayı Karayalçın’ı desteklerken, Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen, Ordu’da Seyit Tosun için CHP aynı şeyi yapacak mı?
Sezer’in kafasını meşgul eden soru bu...
CHP’nin, Karayalçın’ın adaylığını bir “model” olarak görüp Eskişehir’de de, Ordu’da da DSP’li belediye başkanları CHP’den aday olsunlar denilirse ne olur? Nitekim CHP’li Mustafa Özyürek, “Eğer böyle olursa memnun oluruz, ama CHP’nin aday çıkarmaması söz konusu olmaz” dedi.
Böyle bir duruma DSP’nin sıcak bakmayacağı açık.
DSP, Ankara’da Karayalçın’a destek verirken, Eskişehir ve Ordu’da da destek beklemenin hakkı olduğunu düşünüyor.

İki seçenek
Bu durumda DSP’nin sıcak bakabileceği iki modelden söz etmek mümkün:
1- AKP’ye karşı bütün illerde sol adına bağımsız bir adayın çıkması ve sağdan destek almak için çaba göstermesi,
2- CHP ve DSP’nin, hangi ilde hangi partinin adayı daha şanslıysa, o ilde aday çıkarmayıp diğerinin adayına destek olması, böylece doğal işbirliğinin gerçekleştirilmesi.

Amaçta uzlaşmak
DSP lideri Zeki Sezer, nasıl bir yol izleneceğini belirlemeden önce, bir ilkesel düzeyde uzlaşmaya varılmasının yararlı olacağını düşünüyor.
Bu düşüncesini de şöyle ifade ediyor:
“Önce amaç nedir? Onu saptayalım. Amaç AKP’den kurtulmak mı, yoksa birbirimizden kurtulmak mı? Bütün adaylar CHP’den olsun demek, bu nedenle bana doğru ve gerçekçi gelmiyor.”
Bu düşüncelerle DSP henüz kesin kararını vermedi.
CHP’nin göstereceği yaklaşımı bekliyor.
Eğer CHP, “DSP’li belediye başkanları ve adaylar, CHP’den aday olurlarsa kapımız açık, başka model söz konusu olmaz” derse, DSP’den destek kararı çıkmayabilir.
“Bizim güçlü olduğumuz yerlerde DSP bizi, DSP’nin güçlü olduğu yerlerde biz de DSP’yi destekleyelim” yaklaşımı gösterirse, DSP’nin buna itirazı olmaz.
Bağımsız aday formülünün yanı sıra bu model de DSP’nin kabul edeceği bir işbirliği yöntemi olabilir.