Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Anayasa değişiklikleri konusunda iktidar partileriyle Fazilet Partisi'ni uzlaştıran ortak nokta 69. madde.
       Partilerin uyacakları esasları belirleyen Anayasa'nın 69. maddesi, Siyasi Partiler Yasası'nın 103. maddesinin ikinci fıkrasına konulan hüküm doğrultusunda değiştirilecek. Siyasi partilerin demokratik laik Cumhuriyet aleyhine faaliyetlerin (Anayasa 68 / 4) odağı haline gelip gelmediğinin belirlenmesinde kullanılacak ölçüleri ve izlenecek yöntemi (kapatma davasından önce mahkeme kararı aranacak) kapsayacak olan 69. madde değişikliği konusunda, partiler arasında köprü kuran Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, "mutabakat" sağlamış durumda.
       Ancak, bu mutabakat dışında Fazilet Partisi, başka talepleri de gündeme getiriyor. FP lideri Recai Kutan, dün de 69. madde değişikliğinin yetmeyeceğini ifade etti.
       FP, 69 mutabakatından sonra, başka taleplerde ısrar ederse ne olur?
       Bu soruya DSP kurmaylarının verdiği yanıt şu:
       - 69. madde değişikliği üzerinde yeni bir değişiklik olmaz. Yapılacak değişiklik, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırma, partinin tüzel kişiliği cezalandırılmadan suç işleyen kişilerin cezalandırılmasını temel ilke haline getiriyor ki, bu da Fazilet Partisi'nin beklentisini karşılıyor. Bunun dışında kapatılan partinin devamı olma niteliğinin kapatılma gerekçesi olmaktan çıkarılmasını veya Anayasa'nın ve Türk Ceza Yasası'nın başka madelerinin de değişiklik paketine alınmasını kabul edemeyiz. 69. madde değişikliği metninin noktasını veya virgülünü pazarlık konusu etmeyiz. Pazarlığın `p'si bile söz konusu olamaz.
       DSP'nin FP'ye gönderdiği mesaj bu...
       FP'nin 69. madde değişikliği ile yetinmesi gerektiğini, üzerinde bir talepte ısrar etmesi halinde yalnız kalacağı mesajı veriliyor.
       Bu durumda değişiklik önerisi nasıl Meclis'e gelecek?
       Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın yaklaşımı şu:
       - Değişiklik önerileri iktidar liderleri ve gruplarınca imzalanacak. Fazilet Partililer de öneri imzaya açıldığında imzalayabilirler. İsterlerse imzaya açılma aşamasında önce Sayın Kutan da iktidar liderleriyle birlikte imza koyabilir.
       69. madde ve milletvekillerinin özlük haklarıyla ilgili 86. madde ne zaman imzaya açılır?
       Bunun için Başbakan Ecevit'in Arnavutluk gezisinden dönmesi ve son durumu gözden geçirmesi dışında beklenen başka bir aşama yok. Başbakan Ecevit, dün döndü. Önerinin bugün en azından liderler düzeyinde imzaya açılması bekleniyor.
       DSP kurmaylarına göre bundan sonra FP'nin bileceği iş...
       69. madde mutabakatına uysa da uymasa da iktidar partileri öneriyi Meclis'e indirecekler...



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr