Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Düğüm Kara Kuvvetleri’nde

Geçen yılki YAŞ’a 14 general ve oramiral katılmıştı. Bu yıl ise toplantıda 9 komutan olacak.

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) yarın Genelkurmay’daki Çakmak salonunda toplanacak. Çakmak salonu bazı ilklere sahne olacak. Örneğin Başbakan’ın yanında ilk kez Genelkurmay Başkan Vekili oturacak. Bir diğer ilk ise YAŞ’ın 14 yerine 9 orgeneral ve oramiralle toplanacak olması.
Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanı ayrıldıkları için yerleri boş kalacak. Keza Orgeneral Bilgin Balanlı da tutuklu olduğu için Çakmak salonunda olmayacak. Eğer Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler hakkındaki yakalama kararı kaldırılmazsa onun da Çakmak salonuna gelip gelmeyeceği toplantı gününe kadar belirsizliğini koruyacak.
YAŞ üyelerinin tam katılımıyla toplanıyor. İstisnası ise bir gün önce mazeret bildiren orgeneral veya amirallerin katılmaması. Bu kez ise emeklilik ve tutukluluk nedeniyle bugüne kadarki en az orgeneral ve oramiral katılımıyla gerçekleşecek.
Bir diğer ilk ise YAŞ’ta Hava Kuvvetleri’nden orgeneralin bulunmayacak olması. Hava Kuvvetleri’nde iki orgeneral bulunuyor. Kuvvet Komutanı emekli oldu, diğer orgeneral ise tutuklu.

Özel YAŞ sonunda atanacak
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Orgeneral Necdet Özel’in YAŞ’tan önce Genelkurmay Başkanlığı’na da asaletin atanacağı önceki gün belirtilmiş ve kararnamenin de Köşk’e çıktığı haber verilmişti. Ancak dün Özel’in, Genelkurmay Başkanlığı’na YAŞ toplantılarının sonunda atanacağı bilgisi geldi. Özel ve kuvvet komutanlıklarına yapılacak atamalara ilişkin kararnameler YAŞ’ın son günü Cumhurbaşkanı’nın onayından geçerek açıklanacak.

Gül YAŞ’a iftar verecek
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çarşamba günü Çankaya Köşkü’nde YAŞ üyelerine iftar verecek. Gelenek olduğu üzere YAŞ üyelerine Cumhurbaşkanı, toplantıların üçüncü günü akşam yemeği veriyor. Bu kez Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle iftar verecek. Dördüncü gün ise YAŞ kararları Gül’ün onayına sunulacak.

Artçı istifa olur mu?
En çok merak edilen konuların başında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na kimin atanacağı geliyor. Orgeneralliğinin dördüncü yılında olan EDOK Komutanı Saldıray Berk, Erzincan davasında sanık konumunda olduğu için bu göreve atanması beklenmiyor. Berk’in dördüncü yılını doldurduğu için emekli olması bekleniyor. Sonraki kıdemli Orgeneral olan Genelkurmay Başkanı Aslan Güner’in de Kara Kuvvetleri Komutanı veya Jandarma Genel Komutanı olması mümkün görünmüyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün bu atamaya onay vermediği biliniyor. Bu durumda Güner’den daha kıdemsiz bir orgeneralin komutan olması halinde, bir “artçı istifa” gelebilir.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 1. Ordu Komutanı Hayri Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Bekir Kalyoncu alternatif isimler. Kıdem gözetilmezse başka artçı emeklilik talepleri de gündeme gelebilir. Keza 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük’ün veya 3. Ordu Komutanı Yalçın Ataman’ın Kuvvet Komutanı veya Jandarma Genel Komutanı olmaları da hukuken mümkün.

Zorunlu bir açıklama
Dün bazı internet siteleri ve Samanyolu televizyonunda, Genelkurmay Başkanvekilliği’ne atanan Orgeneral Necdet Özel için orduevine nasıl girecek biçiminde bir ifade kullandığım öne sürüldü. Benim böyle bir konuşmam olmadı. Dünkü yazımda da böyle bir ifade yok. Tümgeneralliğinden beri tanıdığım yeni Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel hakkında olduğu gibi diğer komutanlar hakkında da böyle bir ifade kullanmam için hiçbir sebep de yok. NTV’de dün katıldığım Oğuz Haksever’in yönettiği programda konuk olan meslektaşım Sayın Avni Özgürel, istifa eden komutanlarla ilgili değerlendirme yaparken, komutanların bazı kararları emeklilik yaşamlarını düşünerek de verdikleri, orduevine nasıl girerim gibi düşüncelerle hareket edebileceklerini ifade etti. Sayın Haksever Özgürel’den sonra bana söz verdi. Ben de eski komutanlarda Özgürel’in ifade ettiği hassasiyetin olabileceğine değindim, ancak Necdet Özel’in orduevine girip girmemesiyle ilgili bir ifadem olmadı. Gerçeğe aykırı biçimde bu yönde yayın yapan yayın organlarının düzeltme yayımlamaları amacıyla bu açıklamayı yapıyorum. Aksi halde yasal haklarımı kullanacağımı da ifade etmek isterim.