Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Başbakan evinde kabul ettiği Ankara temsilcimiz Fikret Bila'ya, önce adayların ortaya çıkmasını bekleyeceğini söyledi. Kafasındaki iki ismi açıklamayan Ecevit, "Org. Kıvrıkoğlu, askerin duyarlı olduğu konuları iletti. Bu da çok normal" dedi
       Başbakan Bülent Ecevit, Oran'daki evinde aralarında bizim de bulunduğumuz gazetelerin Ankara Temsilcileri'ni kabul ederek bir sohbet toplantısı yaptı.
       Söze, "Ben daha çok sizleri dinlemek kamuoyunun eğilimlerini öğrenmek istiyorum" diye başlayan Ecevit, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda izleyeceği yöntemi değiştirmiş gibi görünüyor.
       İktidar ortaklarının, muhalefet liderlerine Cumhurbaşkanlığı adayları önermesi veya muhalefet liderlerinin iktidar partilerine adaylar önermeleri ve sonuçta isimlerin elenmesi yoluyla adayın saptanması yöntemi yerine, Başbakan Ecevit, "bir süre bekleyerek" önce adayların ortaya çıkmasını bekleyecek.
       Ecevit, bu konudaki sorumuzu yanıtlarken, "Biz iktidar ortakları olarak daha perde açılırken isim önerirsek, toplum bunu yadırgar" sözleriyle başlangıçta bir dayatma içinde olmayacaklarını ifade etti. Demirel'in yeniden seçilmesi projesinde uygulanan yöntemin aksine, inisiyatifin önce milletvekillerinden ve kamuoyundan gelmesini bekliyor.

İki isim var, açıklamam

       Ecevit, sohbet boyunca Cumhurbaşkanlığı adayları konusunda isim telefuz etmekten özenle kaçınıyor. Ancak, "Kafanızda isim var mı?" sorusunu yanıtlarken, "Elbette var" diyor ve "Bu isimler Demirel ve Kıvrıkoğlu ile görüştükten sonra azaldı mı?" sorusunu yanıtlarken de kafasındaki aday sayısını ağzından şöyle kaçırıyor:
       - İkiden eleme yapılırsa kimse kalmaz.
       Gazetecilerin, "O zaman kafanızda iki isim mi var?" sorusuna karşılık ise, Başbakan gülüyor ve "En azından iki diyelim" diyor.
       Ecevit, gazetecilerin iki kişinin ismini ortaya çıkarmaya dönük, "seri sorularını" ise, şu yanıtlarla bertaraf ediyor:
       - Bu iki kişi asker mi sivil mi?
       - O açıdan düşünmedim.
       - Ortakların kafanızdaki isimlerden haberi var mı?
       - Henüz görüşmedim.
       - Kafanızdaki isimlerle konuştunuz mu?
       - Hayır. Onlarla konuşmadan zaten söyleyemem.
       - Bu isimler Meclis içinden mi, dışından mı?
       - Beni gazeteci tuzaklarına düşürmeyin.

Kıvrıkoğlu ne istedi?

       Başbakan Ecevit, Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'nun kendisiyle görüşmesinde cumhurbaşkanlığı konusunda ne tür beklentiler ve telkinler ilettiğine ilişkin soruyu ise, şöyle yanıtladı:
       - Askerlerin hangi konularda hassas oldukları bellidir. Bölücülük, laiklik, güvenilirlik ve istikrar. Bu konulardaki duyarlılıklarını belirtti. İsim belirleme gibi bir durum kesinlikle sözkonusu olmadı. Beni üzen taraf askerlerin bu konunun içine çekilmek istenmeleridir. Yoksa Genelkurmay'ın cumhurbaşkanlığı konusuyla ilgilenmeleri çok doğaldır. Genelkurmay Başkanı'nı atayan MGK'nın Başkanı olan Cumhurbaşkanı'nın seçimi ile ilgilenmeleri gayet normal.
       Ecevit, Org. Kıvrıkoğlu'nun "şaibesiz olsun" gibi bir vurgulama yapıp yapmadığına ilişkin bir soruyu ise şöyle yanıtladı:
       - Bu zaten kamuoyuna söyledikleri bir husus. Herkesin istediği bir şey.
       - Kıvrıkoğlu'nun sizinle görüşmesinden rahatsızlık duydunuz mu?
       - Hayır, niye duyayım.

ANAP lideri Yılmaz'ın durumu

       Gazetecilerin en çok soru sordukları konulardan biri de ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın durumuyla ilgiliydi. Ecevit soruları şöyle yanıtladı:
       - Adayların belirlemesi için bir süre saptadınız mı?
       - Benim istediğim gibi olsa çok kolay. Ama öncelikle kendiliğinden bazı oluşumların ortaya çıkması gerekli. Bu nedenle biraz beklemek lazım. Bir kaç gün beklenir. Kendiliğinden bir oluşum olmazsa o zaman inisiyatif ele alınır. Salı günü son gün. Bizim hükümet olarak bir öneride bulunma hakkımız yok.
       - Sayın Yılmaz, aday olur mu?
       - Sayın Hüsamettin Özkan'la bir görüşmesinde Sayın Yılmaz, "Ortaklardan bu yönde bir öneri gelirse, düşünüyorum" gibi bir ifade kullanmış. Hükümet ortaklarının isteği dışında hareket etmeyeceğini söylemiş.
       - Böyle bir öneri gider mi?
       - Birşey söyleyemem. Gelişmeleri etkileyecek birşey söylemek istemem.

MHP'ye mesaj

       - Bu durumda her parti kendi adayını çıkarırsa ne olur?
       - Parti hesaplarını tümüyle bir tarafa bırakmak gerekiyor. Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığı şarttır. Seçildiği anda partiyle ilişkisi kesilir. Umarım, parti tartışması yapılmaz. Şu partide şu görev var, bu partide bu görev var, o zaman şu partiye de şu görev düşer, dememek gerekir. Parti önerilerini dayatmamak gerekir.

İsmail Cem'in durumu

       Başbakan Ecevit, gazetecilerin, "Kamuoyunda eğilimlerin belirlenmesini istiyorsunuz. Kamuoyunda Sayın İsmail Cem öne çıkıyor. Ne diyorsunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
       - Şu sırada ben karışamam. Ancak, bu da Dışişleri ile Cumhurbaşkanlığı görevi arasındaki ilişkinin öneminin kamuoyunca da kavrandığını gösteriyor.

DSP'den aday olur mu?

       - Medyada Ecevit kendi partisinden aday göstermez yorumu yapılıyor. Böyle bir düşünceniz var mı?
       - Kesinlikle bu olaya parti açısından bakılmamalı. Biz aday gösterebiliriz de göstermeyebiliriz de. Bu konuyu parti açısından gözetmemek lazım.
       - Her parti kendi adayını gösterirse?
       - Biraz bekleyelim. Ortalık biraz hareketlensin, hareketlenmeyecekse onu da görelim. Üç partinin biraraya gelip aday saptamasına da yetkimiz yok.

Asker aday olur mu?

       Ecevit, "Asker aday olur mu?" sorusuna da aynı üslupla yanıt verdi:
       - Olabilir de olmayabilir de. `Askerden Cumhurbaşkanı olmaz' demek doğru değil.

MHP'li aday

       - Partiler arasında görev bölüşümü yaklaşımınızdan MHP'nin bu düşünceyle aday göstermemesi gerektiği sonucu mu çıkıyor?
       - MHP'li aday olabilir de olmayabilir de. Benim dediğim şu partide şu görev, bu partide bu görev düşüncesinin yanlış olacağı. Yoksa her parti kendi adayını çıkarır ve oylar karışır.

Kaygılıyım

       - Durumda netlik olmadığını söylediniz. Gelinen noktayı olumsuz mu buluyorsunuz?
       - Kritik bir nokta. Kaygılıyım ama paniğe kapılmaya gerek yok. Türkiye büyük bir fırsat yakaladı, bu fırsatı kaçırmasın istiyorum.

Yılmaz'a kırgın değilim

       Ecevit, 5 + 5'in oylanmasında ANAP'ın tutumuyla ilgili soruları da şöyle yanıtladı:
       - Sizce Yılmaz yeterli gayreti gösterdi mi?
       - O izlenimi edindim. Kendisinin samimi davrandığına inanıyorum. Aksini söyleyenler var. Yaygın bir izlenim oluştu. O da rahatsızlık yarattı.
       - Yılmaz'a kırgın mısınız?
       - Kırgınlığım yok ama bir rahatsızlığımı bir demecimde söylemiştim. Grubuna hakim olamasını beklediğimi söylemiştim. Sayın Yılmaz'la ilişkilerimiz hep karşılıklı güven ve uyum içinde olmuştur. Ben gelişmelerin Sayın Yılmaz'a rağmen olduğu kanaatindeyim.
       - Sayın İrtemçelik oylamalar sırasındaki yaklaşımınızı "Kabile demokrasisi" olarak değerlendirdi. Tepkiniz nedir?
       - Yadırgadım. Biz kimseye baskı yapmadık. Sadece telkinde bulunduk. Çok da yanlış olmadığı anlaşıldı.

Hükümet değişikliği

       - Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında hükümette değişiklik düşünüyor musunuz?
       - Hayır, hiç düşünmedim.
       - Cumhurbaşkanlığı koalisyon sorununa dönüşür mü?
       - Olumsuz seçenekler üzerinde düşünmüyorum.
       - Yılmaz aday olursa ne olur?
       - O da bir olasılık. Olasılıklar üzerinde konuşmak istemem.
       - Bir parti genel başkanı aday olabilir mi? Tarafsızlığı vurguluyorsunuz da?
       - Soruyu siz sordunuz, siz yanıtlayın.

Yılmaz ve şaibe

       Bazı gazetecilerin, "şaibesiz" aday talepleriyle ANAP Lideri Yılmaz'ı çağrıştırmaya dönük sorularına ise, Başbakan şu karşılıkları verdi:
       - Şaibeden kasıt nedir? Söylenti mi, hukuk kararı mı?
       - Elbette hukuk. Aksi düşünülemez.
       - Daha açık soralım. Sayın Yılmaz şaibeli mi, değil mi?
       - Ortada ispat edilmiş bir eylem görmedim. Beni yargılayıcı duruma getirmeyin. Benim Sayın Yılmaz'la ilgili olumsuz bir gözlemim olmadı.

Demirel'den yararlanma

       - Türkiye bundan sonra Sayın Demirel'den nasıl yararlanır?
       - Onun formülünü Sayın Demirel bilir.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr