Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Başbakan Bülent Ecevit, Anayasa'nın 69. maddesiyle ilgili olarak Fazilet Partisi'yle bir pazarlık yapılmadığını vurguluyor ve ekliyor:
       - Koalisyon liderleri doruğunda vardığımız uzlaşma dışında pazarlık yapmam da söz konusu olamaz.
       Başbakan Ecevit, dünkü görüşmemizde 69. madde üzerinde varılan uzlaşmanın sınırlarını şöyle özetledi:
       - Biz 69. maddede yapılması gerekli değişikliği, liderler doruğunda kararlaştırdık. Fazilet Partisi'nden bir istek gelmedi. Fazilet Partisi'nin talebi üzerine gündeme aldığımız bir konu değil. Parti kapatmayı güçleştirici bir düzenlemeyi Siyasi Partiler Yasası'nda bir süre önce yapmıştık. Ancak bu düzenleme ile Anayasa'nın 69. maddesi arasında çelişki ve boşluk doğdu. Bunu gidermek için de Anayasa'da paralel bir düzenleme yapılması gerekiyordu. Bu düşünceyle liderler doruğunda karar verildi. 69. madde üzerinde hiçbir partiyle bir pazarlık yapılmadı.
       - Anayasa değişikliklerinin bir paket halinde sunulması ve özellikle milletvekillerinin maaşlarına ilişkin 86. maddenin pakette yer alması bir çeşit rüşvet gibi algılanıyor. Bu eleştiriyi nasıl karşılıyorsunuz?
       - Bunun mantığını anlamıyorum. 86. maddede yapılacak düzenleme, milletvekilerine ve emeklilerine bir ek ödeme getirmiyor. Bu düzenlemenin maddi bir yönü yok. Bir ödeme öngörmüyor. Sadece hukuki bir düzenleme niteliğindedir. Yeni bir maddi unsur taşımıyor. Bu nedenle rüşvet gibi algılanması ve öyle gösterilmeye çalışılması yanlıştır.
       - Birlikte oylanmasına itiraz ediliyor...
       - Anayasa değişikliklerinin özüne itiraz edilmiyor. Özünde itiraz edilmeyen, bütün partilerin üzerinde birleştiği değişikliklerin birlikte sunulmasına rüşvet gözüyle bakmak haksızlıktır. Bir yasa ama üç ayrı madde olarak sunulacak.
       - Fazilet Partisi 69. maddede odak olma halinin Siyasi Partiler Yasası'na paralel hale getirilmesine ek olarak, yine aynı maddede kapatılan partinin devamı olma ölçüsünün de kaldırılmasını istiyor. Bu talebi nasıl karşılıyorsunuz?
       - Liderler doruğunda vardığımız uzlaşma odak halinin tanımıyla ilgilidir. Bunun dışında bir değişiklik düşünülmüyor. Bu konuda bir pazarlığa yönelmemiz söz konusu değil.
       Başbakan Ecevit, değişikliklerin bugün - yarın imzaya sunulup Meclis'e getirileceğini belirtiyor ve ekliyor:
       - Bu itirazları da aşabileceğimizi sanıyorum.
       Başbakan, değişiklik paketinin Meclis'ten rahatlıkla geçeceği kanaatinde...


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr