Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Başbakan Bülent Ecevit, Erol Evcil'in yakalanmasını ve Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Malki Raporu'nu nasıl değerlendiriyor?
       Ecevit, dünkü görüşmemizde, İçişleri Bakanı Tantan'a güvendiğini vurguladıktan sonra bu sorumuza şu yanıtı verdi:
       - Evcil'in yakalanması çok önemli bir olay. Bu gelişme Susurluk olayının perde arkasını da aydınlatabilir. Beklentim o yönde.
       Başbakan'a, daha önce bir sonuca ulaşamamış soruşturmaları anımsatarak, bu kez izlenecek yöntemi soruyoruz:
       - Bu işin sonuna kadar gidilecek. Teftiş Kurulu'nun raporunu Sayın Tantan'a gönderdim. Gereği yapılacak. Sayın Tantan bu mesleği iyi bilen birisi. Birçok önemli olayı aydınlığa çıkarabilir.
       * * *
       BU kez İçişleri Bakanı Saadettin Tantan'la konuşuyoruz.
       "Evet" diyor Tantan:
       - Evcil olayı nereye kadar giderse oraya kadar gideriz. Bizim çalışma anlayışımız bu. Karşımıza kim çıkarsa çıksın, kimliği ne olursa olsun, farketmez. Ulaştığı noktaya kadar gideriz.
       Tantan'a, Evcil'in Bursa'da on aydır nasıl kaldığını soruyoruz:
       - Nasıl kaldığı belli işte. Bizim tasarruflarımızdan belli değil mi? Bize ulaşan raporların gereğini yaptık.
       Tantan, Evcil'in yakalanmasında "gizlilik" esasının çok etkili olduğunu vurguluyor. İzlemenin büyük bir gizlilik içinde yürütüldüğünü belirten şu örneği veriyor:
       - O kadar titiz davrandık ki, soruşturmadan Ankara'ya dönen müfettişleri, tekrar geri gönderirken bile niye dönmeleri gerektiğini dahi söylemedik. Müfettişler Evcil'in yakalandığını Bursa'ya varınca öğrendiler. Bu işlerde gizlilik çok önemlidir. Bilgi sızması olunca soruşturmalar olumsuz yönde etkileniyor.
       * * *
       TANTAN'a Kışlalı suikastıyla ilgili çalışmaları da soruyoruz.
       "İpuçları değerlendiriliyor" diye yanıt verdikten sonra, "bomba"nın niteliğine giriyor:
       - Bomba incelemesinde net adresler çıkmıyor. Araştırmayı sürdürüyoruz. Daha önceki ifadelerden, bilgilerden teröristlere İran'da ve Atina'da bomba eğitimi verildiğini biliyoruz. Bomba yapımını ilerletmişler. Öyle anlaşılıyor.
       Tantan, Kışlalı suikastının faillerine ilişkin "robot resim" çalışmasının da sonuçlanmak üzere olduğunu söylüyor:
       - Görgü tanıklarının ifadeleri değerlendiriliyor ve bunlara dayanılarak robot resim çalışmaları yapılıyor. Robot resimler tam şekillenince arama faaliyetlerinde bunlardan yararlanılacak.
       * * *
       MALKİ cinayeti ve Evcil olayında, Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu'nun önemli saptamalar ve belgeler içerdiği anlaşılıyor.
       Bu raporun gereğinin daha önceki dönemlerde yerine getirilmediği Evcil'in elini - kolunu sallayarak Bursa'da on aydır "ikamet" etmesinden de belli.
       Başbakanlık Başmüfettişi'nin yönetimindeki müfettişler heyetinin Malki ve Evcil olayını sonuna kadar götürdükleri ve bu arada Evcil'e dönük idari ve siyasi "koruma ve kollama"yı da belirledikleri raporda var.
       Bu kez, söz konusu raporun ışığında gerçekten sonuna kadar gidilirse, çok şeyin aydınlığa çıkacağı açık.
       Tantan'dan beklenen bu...


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr