Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


A nkara dün demokrasinin güzelliklerine tanık oldu. Başbakanlar, bakanlar ellerinde çiçeklerle görev devir teslimi yaptılar.
Kavgasız, gürültüsüz, gölgesiz...
En güzel törenlerden biri Başbakanlıkta yapıldı.
Başbakan Abdullah Gül, yaşı kadar siyasi yaşamı olan Başbakan Ecevit’ten görevi devraldı. Gül, görevi teslim alırken, nazik ve saygılı uslubuyla Ecevit’in siyasi ve tarihi kişiliğini övdü. Ecevit de, başarılarına vurgu yaptığı yeni Başbakan’a aynı uslûpla karşılık verdi.
Ecevit ile Gül arasındaki devir teslim töreni özel bir ândı.
İki başbakan daha sonra Başbakanlık makam odasına çekilip baş başa görüştüler.
Ecevit ve Gül neler konuştular?
Ecevit, ilk kez Başbakanlık görevi üstlenen Gül’e, üç duyarlı konuda tavsiyelerde bulundu:
1 - Kıbrıs,
2 - Irak,
3 - Ekonomi.
Kıbrıs Barış Harekâtı’nın başbakanı olarak "Kıbrıs Fatihi Karaoğlan" diye anılan Ecevit’in, Başbakan Gül’e söylediklerinin başında, Annan Planı’nın tuzaklarına dikkat etmesi geliyor. Ecevit, Gül’e özellikle Karpaz Burnu’nun Rumlara verilmemesi gerektiğini söylüyor. Karpaz Burnu’nun Türkiye’nin güvenliği açısından taşıdığı stratejik önemin Bakü-Ceyhan Boru Hattı açıldıktan sonra daha da artacağına dikkat çekiyor. Karpaz’ın Rumlara bırakıldığı bir haritanın kabul edilemeyeceğini vurguluyor. Ayrıca, 50- 60 bin Türkün köylerinden göç ettirilmesini ve Rumların yeniden Kuzeye yerleşmelerini öngören maddelerin de Türk tarafınca kabul edilebilir olmadığını belirtiyor. Bu planın kabul edilmesi halinde bir yandan KKTC’nin, bir yandan Türkiye’nin güvenliğinin tehlikeye gireceğini, bir yandan da zaman içinde Kıbrıs Türkleri’nin Ada’dan silineceği uyarısında bulunuyor.

Ecevit’in, Başbakan Gül’e ikinci tavsiyesi Irak konusunda dikkatli olunması. Şimdilik savaş bulutları dağılmış olsa da Irak sorununda Türkiye’nin bir sıcak çatışmaya sürüklenmemesi için her türlü önlemin alınmasını istiyor. Türkiye’nin muhtemel bir savaşa bulaşmaması gerektiğini vurguluyor. Bunun hem ekonomik, hem de siyasi açıdan Türkiye’ye büyük zararlar vereceğini anımsatıyor.
Ecevit, üçüncü tavsiyeyi ekonomi konusunda yapıyor. İki büyük kriz geçiren ekonominin alınan önlemler, yapılan reformlar ve uygulanan program sonucu büyük öçüde atlatıldığını, makro dengelerin düzeldiğini, enflasyonun düşürüldüğünü, faiz ve dövizin de düşme eğilimine girdiğini anımsattıktan sonra Başbakan Gül’e bu koşulların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Ekonomiyi düze çıkarmak için uygulanan önlemlerin siyasi faturasının iktidar ortaklarınca ödendiğine de işaret eden Ecevit, Gül’e özellikle Irak’ta muhtemel bir savaş çıkması ve bu savaşa Türkiye’nin bulaşması halinde ekonomideki bütün olumlu gelişmelerin altüst olacağını söylüyor.

Peki Başbakan Gül, Ecevit’in bu tavsiyelerine ne karşılık veriyor?
Ecevit, bu sorumuza şu yanıtı verdi:
"Sayın Gül, çok dikkatle dinledi. Kaygılarımı paylaştığı izlenimi aldım. Dikkatli olacaklarını söyledi. Sayın Erdoğan’ın Kıbrıs planıyla ilgili ilk konuşmalarının beni kaygılandırdığını, ancak KKTC’ye gidip-geldikten sonraki ifadelerinin mâkul olduğunu, bu nedenle kaygılarımın azaldığını da ilettim. Zaten Sayın Gül, dikkatli, devlet adamı nitelikleri olan birisi."
Ecevit, Başbakan Gül’le ilgili genel izlenimini ise şöyle özetledi:
"Çok nazik, çok beyefendi biri."
Başbakan Gül ile dünkü görüşmemizde devir teslim töreni ve Ecevit ile ilgili izlenimlerini sorduk. Gül de, Ecevit’in nezaketini vurguladıktan sonra, izlenimini şöyle aktardı:
"Sayın Ecevit’i yararlanarak dinledim. Türkiye’nin çıkarları için çok dikkatli olacağımızı söyledim. Zaman zaman kendileri de uygun görürse ziyaret edip görüş ve önerilerini almak istediğimi belirttim."
57. ve 58. hükümetlerin Başbakanları arasındaki devir teslim töreninin öyküsü böyle.