Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Ecevit istifa eder mi?
       (5+5)'in 303 oy aldığı ve düştüğü ilan edilir edilmez, herkes birbirine bu soruyu soruyor.
       Ecevit, basın toplantısı yapmak üzere odasından çıktığında Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a soruyoruz :
       - İstifa eğilimi var mı ?
       - Hayır. Kesinlikle yok. Hükümet devam edecek.
       * * *
       ECEVİT, oylama sonrasında Meclis'teki odasına çıkınca MHP Lideri Bahçeli ve ANAP Lideri Yılmaz'ı davet ediyor.
       Mini zirve sırasında Cumhurbaşkanı Demirel'i de arayarak, "Elimizden geleni yaptık, bundan sonrası yapacak birşey kalmadı" diyor.
       Cumhurbaşkanı ise, Ecevit'in çabalarına "teşekkür" ediyor ve "Meclis'in kararıdır. Herkesin saygı duyması gerekir" karşılığını veriyor.
       Üç lider başbaşa yaptıkları değerlendirmede aynı sonuca varıyorlar:
       - Bundan sonra yapabilecek birşey yok. Olay hükümet sorununa dönüşmemeli. Uyumlu bir hükümet yapısı mevcut. Bu yapı sürdürülmeli.
       MHP Lideri Bahçeli de, oylamalarda bütün sonuçların güvenoyu sayısı olan 276'nın üzerinde olduğuna dikkat çekerek, hükümete bir güvensizlik bulunmadığını vurguluyor. Bu görüşe, ANAP Lideri Yılmaz da katılıyor.
       * * *
       MECLİS'te soluk soluğa geçen uzun bir gün yaşandı.
       69 ve 86. maddelerin aldığı yüksek oy (5 + 5) için de umut yarattı. Fazilet Partisi'nden ilk iki maddeye gelen olumlu oylar Erbakan'a mal edildi. FP'nin yenilikçi kanadının ise olumsuz oy kullandığı yargısı hakimdi. Ancak 101. maddade Fazilet'ten gelen destek geriledi. Ayrıca "boş oy" sayısı da artınca madde 330'un altına takıldı.
       * * *
       MECLİS'teki maratona Başbakan Ecevit'le başladık...
       Üzerinde durduğu konu, daha çok "etik" değerler.
       "Önergeye imza atanlardan aynı yönde oy kullanmalarını beklemek kamuoyunun hakkı" diyor ve ekliyor; "imza atmayanlara birşey söylemeye hakkımız yok." Beklediği, özellikle iktidar partilerinin önergedeki imza sayısı kadar olumlu oy kullanmaları.
       Ya kullanılmaz ve Anayasa paketi geçmezse ne olur?
       Bu soruya Başbakan, "Ben bir yılı aşkın süredir, Cumhurbaşkanlığı açıklığa kavuşmazsa ekonomik ve siyasi istikrarsızlık olur, diye hatırlatıyorum. Kaygılarımı belirtiyorum" diye yanıt verdikten sonra, "Olumsuz sonuç hükümeti etkiler mi" sorusuna şu karşılığı veriyor:
       "Hükümet konusu farklı, bu konu farklı. Fakat biri öbürünü etkileyebilir." Peki, Ecevit, "kendini bu projeye çok bağlayarak yıpratmayı niye göze aldı" türündeki eleştirilere de şu yanıtı veriyor:
       "Gerekirse yıpratırım. Benim siyasette kişisel ihtirasım yok. O nedenle 50 yıla yakın siyasette kalabildim. Kişisel ihtiras önplanda olmayınca insan risk üstlenebilir."
       Anayasa paketi geçmezse hükümet bozulabilir mi?
       Başbakan, olumsuz sonuç düşünmek istemediğini belirterek, şu karşılığı veriyor:
       - Temenni etmem.
       Gelişmeler Ecevit'in temennisi doğrultusunda sonuç veriyor.
       * * *
       BAŞBAKAN Ecevit'ten sonra görüştüğümüz DYP Lideri Tansu Çiller ise, ANAP Lideri Yılmaz'ı kastederek şu "teşhisi" koyuyor:
       "Ecevit'e tuzağa düşürdüler. Başbakana tuzak kurdular. Biz hükümet pazarlığı yapmadık, yapmayız. Üç iktidar ortağı anlaştı, bir proje getirdi. Biz de destekledik. Ama rakamlar gösteriyor ki, iktidar gruplarında çok fazla fire var."
       * * *
       ANAP Lideri Mesut Yılmaz, Meclis'teki odasında yaptığımız görüşmede, "hükümette bugüne kadar bir sorun olmadı" diye başlıyor değerlendirmesine:
       "Avrupa Birliği'nde ben, Öcalan konusunda Sayın Bahçeli esnek davranarak Sayın Ecevit'i rahatlattık. Sayın Başbakan'ın koalisyon uyumundan ve uzlaşma anlayışından bir şikayeti olmaması gerekir. Bir olumsuz sonuç çıkması halinde hükümetin devam edip etmeyeceği Sayın Ecevit'in vereceği karara bağlıdır. Biz elemizden geleni yapıyoruz."
       Mesut Yılmaz, cumhurbaşkanlığına aday olur mu?
       ANAP Lideri, "olmayacağımı açıkladım" diye yanıt veriyor ve ekliyor:
       "Buna Meclis aritmetiği de uygun değil. Çıkacak tabloyu değerlendiririz. Ama ben kendiliğimden ortaya çıkıp aday olmam."
       * * *
       GENEL Kurula inmek üzereyken görüştüğümüz MHP Lideri Bahçeli ise, "Anayasa paketi geçmezse ne olur" sorumuzu kısa yanıtlıyor:
       "Anayasa'nın mevcut hükümleri uygulanır. Cumhurbaşkanı seçilir. Hükümet konusu ile Cumhurbaşkanlığı konusu ayrıdır."

Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr