Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Türk Ceza Yasası'nın ünlü 312. maddesiyle ilgili değişiklik konusunda FP Genel Başkanı Recai Kutan'ın temasları sürüyor. Kutan, Başbakan Ecevit'le yaptığı görüşmede, konunun "Erbakan pazarlığı"na dönüştürülmesinden özenle kaçınmış görünüyor. Her ne kadar kamuoyundaki yargı bu yönde olsa da Kutan, böyle bir pazarlık havasının, Meclis'te sorun yaratacağının farkında. Başta Başbakan Ecevit olmak üzere diğer liderler de "kişiye özel" yasa değişikliği girişimlerinin ters tepeceği kanaatindeler.
       312. maddenin değiştirilmesi konusunda daha önceki girişim de Meclis Genel Kurulu'na kadar gelmiş, ancak, CHP'nin desteğini çekmesi ve erken seçim kararı nedeniyle yasalaşamamıştı.
       Başbakan Ecevit, ekimde Meclis açıldığında 312 konusunda nasıl yol izleyecek?
       Ecevit, dünkü görüşmemizde bu sorumuzu şöyle yanıtladı:
       - Aslında Türk Ceza Yasası'nın tümüyle değiştirilmesine ilişkin geniş kapsamlı bir çalışma mevcut. Ancak bu hacımlı çalışmanın yasalaşması çok zaman alacaktır. Bu nedenle belki bazı maddeler öncelikli olarak ele alınabilir. Daha küçük bir demokratikleşme paketi hazırlanabilir ve bunun yasalaşması daha çabuk olur.
       Başbakan Ecevit, bu pakette Türk Ceza Yasası'nın 312. maddesiyle birlikte Anayasa'da yapılması düşünülen acil değişikliklerin de yer alabileceğini söylüyor. Meclis'te oluşturulan uyum komisyonunun çalışmaları sonucunda üzerinde uzlaşma sağlanan Anayasa değişikliklerinin öncelik taşıyacağını da vurguluyor.
       * * *
       BAŞBAKAN Yardımcısı ve ANAP lideri Mesut Yılmaz da, bu konuda Başbakan Ecevit'in görüşlerini paylaştığını belirtti.
       Yılmaz, kendisine dün yönelttiğimiz soruları yanıtlarken, şu değerlendirmeyi yaptı:
       - Sayın Başbakan'ın belirttiği gibi, öncelikli maddelerden oluşan bir paket çalışması yapılabilir. Veya Türk Ceza Yasası'nın tümüyle değiştirilmesi çalışmaları da yasalaşabilir. Her iki yol da, bizim açımızdan uygulanabilir görünüyor. Bu konuda Sayın Başbakan'la bir değerlendirme yaptık. Öncelikler belirlenerek, bir demokratikleşme paketi oluşturulması halinde de, diğer halde de ANAP, bu değişikliğin yapılmasını destekleyecektir.
       * * *
       312. madde, hükümette bir krize yol açabilir mi? MHP'nin tutumu soruna dönüşebilir mi?
       Ecevit, bu sorularımızı "umarım yol açmaz" diye yanıtladıktan sonra şöyle diyor:
       - 312. maddenin tümüyle kaldırılması söz konusu değil. Değiştirilmesi konusunda ise genel bir görüş birliğinin bulunduğu anlaşılıyor. Bu nedenle aşılabilir bir konu olarak görüyorum.
       ANAP lideri Yılmaz ise MHP'nin henüz bu konuda kesin tutumunu belirlemediğini ve bir değerlendirme yapmadıklarını kaydetti.
       Meclis açılınca hükümetin ilk ele alacağı konulardan birinin söz konusu "demokratikleşme paketi" olacağı anlaşılıyor.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr