Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Fazilet Partisi lideri Recai Kutan, af çalışmasının kapsamı ile Erbakan'ın cezaevine girmemesinin sağlanması, siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılması ve Cumhurbaşkanlığı'yla ilgili (5 + 5) formülü gibi konularda, hükümetle uzlaşmaya vardıklarını açıkladı.
       Anamuhalefet liderinin bu açıklamalarına hükümet ne diyor?
       Başbakan Ecevit'e, Kutan'ın açıklamalarıyla ilgili olarak yönelttiğimiz sorulara karşılık verdiği yanıtlar, hükümet açısından çerçeveyi de ortaya koyuyor.
       Başbakan Ecevit, af konusunda henüz ayrıntıların belirlenmediğini vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:
       - Af konusunda yapılacak yasal düzenlemenin mümkün olduğunca bütün partilerin uyumuyla yapılmasını faydalı buluyorum. Tüm toplumu ilgilendiren bu konuda siyasi partilerin ortak bir uzlaşmaya varmaları ve buna dayalı olarak af düzenlemesine yönelmeleri çok daha iyi olur.
       Başbakan Ecevit, bu çerçeve içinde kapatılan RP'nin lideri Erbakan'ın cezaevine girmesinin önlenip önlenemeyeceğine dönük sorumuza ise şu karşılığı verdi:
       - Henüz bir ayrıntı konuşulmuş değil. Ama benim bu konudaki kişisel düşüncem ve temennim, cezaevine girmemesidir. Af kapsamının detayları belli olmadığı için ancak temennimi ifade edebiliyorum.
       Ecevit, yine Kutan'ın ifade ettiği siyasi partilerin kapatılmamasıyla ilgili olarak da şöyle konuştu:
       - Ben öteden beri siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduğumu söylerim. Bazı partililerin suç işlemesi dolayısıyla bir partinin kapatılması, bütün partililerin cezalandırılması anlamına geliyor. Ayrıca parti kapatmak çözüm de olmuyor, yenisi kuruluyor. Bu nedenle, bu konuda da bir düzenleme gündeme gelebilir.
       Başbakan, Kutan'ın dillendirdiği (5 + 5) formülü konusundaki sorumuzu ise şöyle yanıtladı:
       - (5 + 5) formülü, Sayın Sezer'e karşı bir girişim değil. Böyle yorumlanması yanlış olur. Biz, henüz Sayın Sezer'in Cumhurbaşkanlığı adaylığı bile söz konusu olmadan bu formülü gündeme getirmiştik. Seçimden çok önce bu yönde bir önerimiz olmuştu. Şimdi yine aynı öneri, aynı metinle gündeme gelebilir.
       Ancak kesinlikle Sayın Sezer'e dönük bir girişim değildir. Bu konu da Meclis'teki partilerin uyumunu gerektiren bir konudur.
       Başbakan Ecevit'in sözleri, henüz detaylarıyla ortaya çıkmış bir iktidar -muhalefet uzlaşmasının sağlanmadığını, ancak, yaklaşımlar itibariyle çerçeve niteliğinde uzlaşma olasılığının saptandığını ortaya koyuyor.
       Affın, ceza indirimi ve erteleme düzenlemesi şeklinde yapılması, bu arada Anayasa Mahkemesi'nin eşitliğe aykırı bularak iptal ettiği basın yoluyla işlenmiş suçlar dolayısıyla mahkum olanların cezasının ertelemesine ilişkin yasanın kapsamı genişletilerek Erbakan'ın cezaevine girmesinin önlenebileceği, bu amaçla iki düzenlemenin birleştirilebileceği, (5 + 5) formülünün de afla ilgili çalışmayla birlikte ele alınabileceği yönünde bir görüş alışverişi yapıldığı anlaşılıyor.
       Uzlaşma kesinlik kazanırsa af, Erbakan ve Cumhurbaşkanlığı, bir paket olarak Meclis gündeminin ilk sırasını alabilir.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr