Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Başbakan Ecevit'in hafta sonunu evinde geçirmesi ve Parti Meclisi dahil randevularını iptal etmesi, sağlığı konusunda endişeye yol açtı.
       Başından belirtelim ki, Başbakan'ın sağlığında endişe verici bir durum yok.
       Bu saptama, Ecevit'in doktoru Arif Abacı'ya ait.
       Doktor Abacı'yla dün konuştuk:
       - Başbakan'ın sağlığı nasıl?
       - Sayın Ecevit'e, detaylı bir check - up uyguladım. Teşhisim şu:
       1- Hindistan gezisine bağlı su kaybı,
       2- Gribal enfeksiyon.
       - Diğer bulgularınız nasıl?
       - Çok iyi. Kardiyoloji sonuçları mükemmel. Başbakan'ın kalbi saat gibi. Beyne giden damarları açık. Su kaybı ve gribal enfeksiyon dışında hiçbir rahatsızlığı yok.
       - Nasıl bir tedavi uyguluyorsunuz?
       - Su kaybını gidermek için takviye yapıyoruz. Gerekli ilaçlara başladık. Ateşi de kontrol altında. Çok kısa bir sürede her şey normale döner.
       - Normal mesaisine ne zaman başlayabilir?
       - Dinlenmesini ben tavsiye ettim. Randevularını iptal etmesini de söyledim. Bir - iki gün içinde normal mesaisini yapar. Bence, yarınki (bugünkü) zirveyi de bir - iki gün ertelese daha iyi olur. Dinlenmesi, tedavisini hızlandıracaktır.
       * * *
       Dr. Abacı'dan sonra Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'la da konuştuk.
       Özkan da Başbakan'ın sağlığında endişe verici bir durum olmadığını vurguladıktan sonra şu bilgiyi verdi:
       - Sayın Ecevit grip dışında gayet iyi. Zirveyi iptal etmedi. Check - up sonuçları çok iyi. Gribal kırgınlık dışında turp gibi.
       * * *
       Başbakan Ecevit, dün bir yandan dinlenirken, bir yandan da Cumhurbaşkanlığı konusunda çok önemli bir açıklama yaptı. Ecevit'in zirveyi beklemeden yaptığı açıklama, ortakları açısından da mesaj niteliği taşıyor.
       Ecevit'in vurguladığı ilk nokta, cumhurbaşkanının Meclis'teki 5 partinin uzlaşmasıyla Meclis içinden seçilmesi. Bu olmazsa, koalisyon ortaklarının parti ayırımı gözetmeksizin bir milletvekilinin adaylığı üzerinde anlaşmaları. Bu da olmazsa, Meclis dışından partisiz fakat siyasal deneyimi ve dış ilişkiler alanında birikimi bulunan birinin üzerinde uzlaşılması.
       Böylece Ecevit, zirve öncesinde tercihlerini sıralamış oldu.
       Başbakan'ın, bir anlamda uyarı niteliği taşıyan bu açıklaması, Cumhurbaşkanlığı seçiminin oldu bittiye getirilmesi veya taktik mücadeleler ürünü olmasına karşı durduğunu gösteriyor.
       Başbakan'ın bundan sonrası için koalisyonda, "kesintisiz uzlaşı" talebi de koalisyonun geleceği bakımından dikkat çekici bir vurgulama.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr