Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Başbakan Bülent Ecevit'e gönderdiği dört sayfalık uzun mektubunda hem kendine dönük iddiaları yanıtlıyor, hem de Ecevit'in başkanlığında bir "zirve" talebinde bulunuyor.
       Eroğlu, mektubunun sonunda zirve isteğini şöyle dile getiriyor:
       - Ankara'da başkanlığınızda yapılacak bir toplantıda, sorunlarımızın tartışılması ve çözüm yollarının belirlenmesi mümkün olacağı gibi, halkımıza da büyük moral verecektir.
       Başbakan Ecevit'le Eroğlu'nun bu isteğini konuşma olanağı bulduk. Başbakan, "Böyle bir zirve elbette gereklidir ve faydalıdır" dedikten sonra, "ancak" diye devam etti:
       - Ama şu ara böyle bir zirve yapılamaz. Çünkü Sayın Denktaş yurtdışında. Cumhurbaşkanı Denktaş'ın olmadığı bir dönemde Ankara'da böyle bir zirve yapmak doğru olmaz. Ancak Sayın Denktaş döndükten sonra bu talep değerlendirilebilir.
       Başbakan Ecevit'in Eroğlu'na verdiği yanıt bu. Başbakan, bir anlamda "Denktaş'sız olmaz" mesajı veriyor.
       * * *
       EROĞLU'nun mektubunun dikkat çeken bir diğer bölümü de KKTC'de yayınlanan Avrupa Gazetesi'yle ilgili. Eroğlu, Türk tarafının görüşlerine ve Denktaş'a muhalif yayınları nedeniyle eleştirilen bu gazeteye maddi kaynak aktardığı yolundaki iddiaları mektubunda yanıtlıyor. KKTC hükümetinin bir süre önce yerel basını destekleme kararı aldığını, bu karar çerçevesinde kredi kolaylığı uygulamasına geçildiğini ve bu olanaktan Avrupa Gazetesi'nin de yararlandığını ifade ediyor. Bu gazeteyi özel olarak korumasının söz konusu olmadığını belirterek, Avrupa Gazetesi'nin kendisine dönük aleyhteki yayınlarından örnekler veriyor.
       * * *
       BAŞBAKAN Ecevit, dünkü görüşmemizde, KKTC'de "teknokratlar hükümeti" kurulması isteğine ilişkin haberlerin de gerçeği yansıtmadığını şu sözlerle ifade etti:
       - Böyle bir hükümet kurulmasını önermedim. Ben, sadece kişisel görüşüm olarak KKTC'de başkanlık sisteminin daha uygun olacağını söylüyorum. Bu görüşüm de yeni değildir. Sayın Denktaş'ın bu yöndeki görüşünü açıklamasından çok daha önce ben başkanlık sisteminin daha yararlı olacağını söylemiştim. Gerekçem de 180 - 190 bin kişilik bir devlette bu sistemin daha uygun olacağıdır.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr