Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       "GÖZÜNÜZLE sadece ufku görebilirsiniz. Ama beyninizle ufkun ötesini de görebilirsiniz. O zaman olaylar sizi değil, siz olayları yönlendirebilirsiniz."
       Kara Kuvvetleri bünyesindeki Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK), Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "gözüyle" değil, "beyniyle" görmesini sağlamak için oluşturulmuş genç bir komutanlık...
       Genelkurmay Genel Sekreterliği'nin düzenlediği basın turu, bu kez Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "bilgi üretim ve birikim merkezi" olarak işlev gören EDOK'un tanıtımıyla başladı.
       Korg. M. Altay Tokat'ın yönetimindeki EDOK'un amacı, kısaca "Türk ordusunu 21. yüzyıla hazırlamak" biçiminde ifade edilebilir.
       Genelkurmay Genel Sekreteri Tümg. Erol Özkasnak'ın eşlik ettiği gazetecilere EDOK'ta verilen brifing Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çağı çoktan yakaladığının kanıtlarıyla doluydu.
       Komutanlık tümüyle bilgisayar ortamında çalışıyor. İnternet sistemiyle bütün müttefik ülke ordularıyla bağlantı içinde. Eğitimde yararlanılabilecek her türlü bilgiyi anında alabiliyor. Ayrıca, müttefik ordularının en çok yararlandıkları merkez durumunda. Özellikle Güneydoğu deneyimleriyle en fazla ilgi gören orduların başında geliyor. Merkezde ABD; Güney Kore, Bosna Hersek silahlı kuvvetlerinin irtibat subayları var. EDOK, müttefik ordulardan Güneydoğu deneyimlerinden yararlanmak isteyenlere bilgi akımı sağlıyor. Müttefik ordulardan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne iletilen taleplerin başında terörle mücadele konusunda eğitim yardımı geliyor.
       EDOK'un en etkileyici çalışmalarından biri de "muharebe laboratuvarları." Kur. Alb. Nazım Altıntaş'ın Şube Müdürlüğü'nü yaptığı muharebe laboratuvarlarında 21. yüzyıl ordusunun ve muhabere sahalarının muhtemel görüntüsü yakalanmaya çalışılıyor. Bu laboratuvarlarda 21. yüzyıl silahlarının muhtemel örneklerinden, askerlerin fotin bağına kadar akla gelebilecek her konuda prototip çalışmaları yapılıyor.
       Merkez sadece askeri gelecekle ilgili değil. Ekonomik, sosyal, psikolojik açılardan da çalışmalar sürdürülüyor. Örneğin, Komutanlık bünyesindeki okul. Bu okulda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komutanları eğitiliyor. Bütün sınıf eğitimlerinin bilgisayar ortamında verildiği okulda, örnek, "21. yüzyıl sınıfları" oluşturulmuş. 7 öğrenci bir öğretmenin bilgisayar ortamında çalışabildikleri sınıflar. Okulun amacı Harp Okulları da dahil, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin eğitim sisteminin bir merkezden ve aynı nitelikte yürütülebilmesi.
       Kurmay Albay Mahmut Ergün'ün yönetimindeki okulda psikolojik rehberlikten subayları eşleriyle birlikte emeklilik sonrasına hazırlama kursları gibi eğitim sisteminde ilk sayılabilecek uygulamalar da var. Emekliliği kesinleşen subaylara eşleriyle birlikte sivil yaşama uyum kursları ile sivil yaşamda kullanabilecekleri beceri kazandırma kursları da veriliyor. Dokuz dilde lisan eğitiminin verildiği okul ileriki yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin eğitim merkezine dönüştürülecek.
       EDOK, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni 21. yüzyıla hazırlıyor.
       Darısı diğer kurumlarımızın başına...



Yazara E-Posta: F.Bila@milliyet.com.tr