Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       MAKEDONYA, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in deyimiyle, "tarihin eteğimizden çektiği" yerlerden biri...
       Osmanlı izlerinin hakim şekilde gözlendiği Başkent Üsküp, herhangi bir Anadolu kentinden farksız. Her semtten yükselen minareleri, eski İstanbul tipi çarşıları, anlaşılır Türkçesiyle Türk kültürünün canlılığını koruyan Balkanlar'ın önemli bir merkezi.
       Makedonya'yı ziyaret eden ilk Türk Başbakanı Mesut Yılmaz'ın zamanlaması da isabetli. Hemen yanıbaşındaki Kosova krizini endişeyle izleyen Makedonya, "Bosna Hersek Fobisi"yle yatıp kalkıyor. Kosova'daki "Sırp - Arnavut çatışmalarının Makedonya için bir kıvılcım olması işten bile değil." Bütün komşularının üzerinde hak iddia ettiği Makedonya, genç bağımsızlığını korumak için çok dikkatli olmak zorunda.
       Böyle bir dönemde, Başbakan Mesut Yılmaz'ın ziyareti ve Üsküp'te yaptığı açıklamalar, Makedonya için güvence ve moral oluşturdu.
       Başbakan Yılmaz, Makedonya Başbakanı Branko Crvenkovski'nin onuruna verdiği akşam yemeğinde, Ankara'nın, Kosova krizinin Makedonya'ya sıçramaması için gayret göstereceğini vurguladı. Mesut Bey, "Türkiye bir NATO üyesi ülke olarak Makedonya'ya destek olmaya devam edecektir. Kosova sorununun ciddi boyutlara tırmandığı bir döneme rastlayan bu ziyaretim sırasında, Türkiye ve Makedonya'nın bu konudaki tutumlarının yakın olduğunu gözledim" diyerek Üsküp'e destek verdi.
       Başbakan Yılmaz, "Balkanlar'ın Kalbi" olarak nitelediği Makedonya'da, istikrar, barış ve demokrasi için Ankara'nın sıcak ilgisinin süreceğini vurguladı. Komşuları Yunanistan, Arnavutluk, Bulgaristan ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin hak iddia ettiği ve çıkar çatışmasına girdiği Makedonya'nın, Ankara'dan aldığı bu destek önemli...
       Makedonya Başbakanı Crvenkovksi konuşmasında, Makedon ulusunun Türkiye'nin gösterdiği bu sıcak ilgiyi hiçbir zaman unutmayacağını vurgulayarak, Makedonya'da yaşayan Türk kökenli vatandaşların haklarını korumayı bir görev addettiğini belirtti. Makedonya Başbakanı, "temel insan hak ve özgürlükleri ile azınlık haklarına saygılı olmak hususunda kararlıyız. Bölgede barış ve istikrara katkıda bulunmak istediğimiz etniklerarası iyi ilişkiler, ülkemizin iç istikrarının temel unsurlarından biridir" diyerek, Türk azınlığın endişelerini gidermeye özen gösterdi.
       Başbakan Yılmaz, konuşmasında Atatürk'ün Manastır Askeri İdadisi'nden mezun olduğunu anımsatarak, bu özelliği nedeniyle de Türk milletinin Makedonya'ya her zaman dostluk beslediğini belirtti.
       Başbakan Yılmaz ve beraberindeki heyet, Üsküp'te sıcak bir ilgiyle ağırlandı. Sosyal güvenlik ve ticaretin serbestleşmesi de dahil olmak üzere imzalanan 30 anlaşma, iki ülke arasındaki ilişkileri en üst düzeyde bir çerçeveye oturttu.
       Makedonya'nın 36 yaşındaki genç Başbakanı Crvenkovski'nin, akşam yemeği sonrasında Başbakan Yılmaz'ı kapıya uğurlamayı unutması dışında ziyaretin her aşaması sorunsuz ve verimliydi. Başbakan Crvenkovski'nin Mesut Bey'i uğurlamadaki bu protokol hatası, diplomatlarca gençliğine verildi.
       Atatürk'ün mezuniyetinin 100. yılında mezun olduğu Manastır Askeri İdadisi'ni ziyaret eden ve Ohrid Gölü'nde tekne gezintisi yapan Başbakan Yılmaz, Türkiye'ye memnun döndü.



Yazara E-Posta: H.Bila@milliyet.com.tr