Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hikmet BİLA

HAPİS olarak son kez sayıldık. Tahminler nüfusumuzun 65 milyon civarında olduğunu gösteriyor. Övünmek mi gerek yerinmek mi? Bilemiyoruz. Türkiye, "nüfus planlaması şart" diyen yöneticiler de gördü, "çoğalmaktan korkmayalım" diyen yöneticiler de. Zaten halk ikisini de dinlemedi, bildiği gibi çoğaldı.
Bugünlerde nüfusumuzu en çok merak edenler, herhalde Avrupalılar. Hemen yanıbaşlarında Avrupa Birliği'ne girmek için çırpınan ve dev gibi büyüyen bir Türkiye, adamların gözünü korkutuyor
Aslında nüfus da bahane. Türkiye - AB ilişkileri konusunda en güzel sözü Belçika gazetesi La Libre Belgique yazmış: "Türkiye'ye artık gerçeği söylemeli."
Gerçek şu: Avrupa Birliği, Türkiye'yi içine almayacak. Hesapları buna göre yapmakta fayda var.

Geçtiğimiz hafta Milliyet'te yeralan iki haber, Türkiye'yi şok etti. Birincisi, Şeref Oğuz'un "şok program" haberiydi. Bakan Güneş Taner'le görüşen Oğuz, bakanın ağzındaki baklayı çıkarmayı başardı. IMF, üç yıl yerine bir yıllık şok program istiyordu. Hedef, enflasyonun bir yılda yüzde 15'e düşürülmesiydi. Haber yayınlandı, yer yerinden oynadı. Başbakan Yılmaz bile, böyle bir programın "delilik" olduğunu söyledi. Bakanlar birbirine girdi. Sendikalardan büyük holdinglere, ekonomi çevrelerinden siyasi partilere kadar her kesimde bu haberin yankıları vardı. Haberin yol açtığı tartışma hala devam ediyor.

İkinci şok dalgası, Bayrampaşa cezaevi haberiyle geldi. Tunca Bengin, görevinden alınan Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Necati Özdemir'i konuşturmayı başaran ilk gazeteci oldu. Savcının anlattıkları, cezevinde 50 trilyon liralık bir rantın döndüğünü ortaya koyuyordu. AIDS'ten ölenler, uyuşturucu bağımlıları, ölüm orucundan zihinsel özürlü çıkanlar... Daha neler neler...
Haberin yayınlandığı gün ve izleyen günlerde Bayrampaşa hemen hemen tüm televizyon kanallarında birinci haberdi. Gerçi birçoğu, haberi Milliyet'ten aldıklarını söyleme cesaretini gösteremediler ama, Tunca Bengin'in haberi, adresini buldu.
Adalet Bakanı Oltan Sungurlu, Milliyet'i okuduktan sonra "Cezaevlerine hakim değiliz" dedi. Şimdi millet, devletin cezaevlerine hakim olmasını bekliyor.

İyi haftalar dileğiyle.



Yazara Email H.Bila@milliyet.com.tr