Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ankaralılar yeni yılın ilk sabahında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Melih Gökçek’i yeniden Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterip göstermeyeceğini öğrenmek için televizyon başına geçmişlerdi ki, Birlik Mahallesi’nden gelen kötü bir haber herkesi yasa boğdu.
Bilkent Üniversitesi’nin 7 öğrencisi doğalgaz sızıntısı nedeniyle yaşamlarını yitirmişlerdi. Ankara yeni yıla talihsiz 7 gencin ölüm haberiyle başladı.
Yaşamlarını yitiren gençlere Allah’tan rahmet, ailelerine, yakınlarına, arkadaşlarına başsağlığı diliyorum.

Gökçek’in adaylığı
Başbakan Erdoğan, uzun süre merak uyandırdıktan sonra Melih Gökçek’le yola devam edeceklerini açıkladı. Üç dönemdir Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Gökçek, dördüncü dönem için de aday...
Erdoğan’ın, Gökçek’in ismini gecikmeli olarak açıklaması çeşitli spekülasyonlara yol açtı. Erdoğan’ın, Gökçek konusunda tereddüt ettiği, başka isimler üzerinde durduğu kanısı yaygınlaştı. Ancak sonuçta yine Gökçek’i aday gösterdi.
Adaylığının gecikmeli ilan edilmesi Gökçek’i yıpratmış olsa da Erdoğan’ın, seçilme şansı daha fazla olacak bir alternatif isim bulamadığı yorumlarına yol açtı. Erdoğan’ın, seçimi kaybetmektense, Gökçek’le devam kararı aldığı ortak kanı.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olduğunu açıklayan Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok da şansı en yüksek isimlerden biri olmasına karşın, Erdoğan Gökçek’i tercih etti.
Gökçek’in yeniden seçilme şansının yüksek olduğu bir gerçek. Erdoğan’ın partisi açısından faydacı bir yaklaşımla karar verdiği söylenebilir.

Karayalçın memnun
CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Murat Karayalçın, rakibinin Gökçek olmasından memnun. Karayalçın, Gökçek’i sandıkta yenmek istiyor.
CHP’nin Gökçek’in karşısına çıkarabileceği en iyi isimlerin başında Karayalçın geliyordu. CHP lideri Baykal da, Ankara adaylığı için Karayalçın’ı seçerek, dar anlamda particiliği aşan bir karar verdi.
Gökçek-Karayalçın yarışının yerel seçimlerin en iddialı yarışı olacağı şimdiden görülüyor.

Büyükerşen’in durumu
Baykal’ın hedefi 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde AKP’nin oyunu aşağıya çekmek. İktidara ilk kez oy kaybettirmek. Baykal’ın, belediye başkan adaylarını bu hedefi gözeterek belirlediği söylenebilir. Sadece CHP’lilerden değil diğer partilerin tabanından da oy alabilecek adaylara öncelik verdiği görülüyor.
Bu bağlamda Eskişehir de büyük önem taşıyor. Baykal, Eskişehir’in başarılı Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’i CHP’den aday olmaya davet etti. Büyükerşen de sadece partisi DSP veya sol kesimlerden değil, diğer partilerin tabanlarından da oy alabilecek bir isim.
Belki de tüm kesimlerden oy alma şansı en yüksek isim. Eskişehir’deki konumu, rektörlük ve belediye başkanlığı dönemindeki başarıları Büyükerşen’i biraz partilerüstü bir konuma taşımış durumda.
DSP, Ankara’da aday çıkarmayacak ve AKP’ye karşı Karayalçın’ı destekleyecek. Buna karşın CHP’den de Eskişehir de aday çıkarmamasını ve Büyükerşen’i desteklemesini bekliyor.
Baykal ise Büyükerşen’i partisine davet ederken CHP’nin aday çıkarmama gibi bir lüksünün olmadığını belirtmişti.
Ancak, CHP’nin aday çıkarması ve Eskişehir’de Büyükerşen’in oyların bölünmesi nedeniyle seçimi kaybetmesi halinde Baykal’a da sorumluluk yüklenecektir.
Beklenti, Baykal ve CHP’nin Eskişehir’de Büyükerşen’i desteklemesidir.