Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerekirse kapalı bir oturumda liderlerin kendi aralarında konuşmaları gerektiğini belirterek, Çankaya Köşkü’nde bir zirve için ön çalışma yapacağını söyledi

TİRAN-ARNAVUTLUK

Gül: Ağzınızdan çıkanı kulağınız duysun

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iktidar-muhalefet ayrımı yapmadan bütün liderleri ciddi biçimde uyardı. Şiddet eylemleri sokak gösterileriyle tırmanan, Tokat’ta 7 askerin şehit edilmesiyle doruğa ulaşan gergin ortamda liderlerin üsluplarını eleştiren Cumhurbaşkanı Gül, “Hiç ayrım yapmadan herkese söylüyorum” vurgusuyla liderlere, “Herkesin ağzından çıkanı kulağı duysun. Ağzından çıkanı önce bir dinlesin” uyarısında bulundu.
Liderlerin kapalı da olsa kendi aralarında toplanmalarını isteyen Gül, ayrıca Çankaya’da bir liderler zirvesi toplamayı düşündüğünü de açıkladı. Çankaya’daki zirve için bir ön çalışma yapacağını ve olabilirliğini görürse liderleri toplayacağını kaydetti. Gül, 7 askerin şehit edildiği Reşadiye’deki terör saldırısını değerlendirirken, “Aleni bir provokasyon, PKK dahil her şey olabilir” dedi. Bu saldırıyla ilgili olarak, “Kesinlikle faili meçhul kalmayacak. Ortaya çıkarılacaktır” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül’e Arnavutluk’un başkenti Tiran’da gazetecilerin sorduğu sorular ve yanıtları şöyle:
Liderler toplansın
Türkiye’de şiddet olayları var 7 askerimiz şehit oldu. Açılım süreci ile ilgili liderler arasında sert tartışmalar oluyor. Liderleri toplamayı öngörüyor musunuz?
- Gün soğukkanlı, dikkatli ve sorumlu hareket etme günüdür. Gün milli dayanışmayı gösterme günüdür. Terör örgütünün, örgütlerinin hedefi hep bellidir. Bir taraftan propagandalarını yapmak, bir taraftan da empoze etmektir. Bunlara hiç fırsat vermemek gerekir. Gün birlik, beraberlik ve dayanışma günüdür. Bunun muhakkak gerçekleşmesi gerekir, her şeyden önce büyük bir vatanseverlik duygusu içinde bunun muhakkak gerçekleşmesi gerekir. Farklı düşünceler, farklı politikalar olabilir. Bunların tabii ki hepsine de saygı duyulması gerekir. Ama herkes ağzından çıkanı kendi kulağıyla bir kez dinlesin. Ayrım yapmadan söylüyorum, herkes ağzından çıkanı şöyle bir dinlesin.
Yani üsluplar, söylenen kelimeler, seçilen şeyler işte bütün bunlar çok önemli doğrusu. Onun için herkese çağrım bugün için çok daha büyük sorumluluk duygusu içinde hareket etmek, konuşmak lazım tabii. Farklı farklı görüşler, farklı farklı düşünceler hep uzaktan söylenemeyecek ki. Bir araya gelip konuşmak lazım. Yanlış, doğrular, samimi ortamda gerekirse kapalı oturumda, kapalı derken Meclis’i kastetmiyorum. Liderlerin kendi aralarında, gerekirse kapalı oturumda konuşmaları gerekir. Bilgi de vermelerine gerek yok bunlar için. Duyurmaya da gerek yok. Ama kendi ülkemizi zayıf göstermeye hiç hakkımız yok böyle bir dönemde. Terör, bugünlük bir terör değil. 10 yıl önce de vardı, 10 yıl sonra da olacak. Bu terörü bitirmek, yeni çıkacak örgütlere fırsat vermemek, tabii bütün bunlar Türkiye’yi idare edenler sadece hükümet açısından da değil. Geniş kapsamda söyleyenler. Herkese söylüyorum. Bu herkesin sorumluluğundadır. Hamasetten uzak. Doğru olan şeyler acı da olabilir. Bunlar söylenebilir, dinlenebilir. Konuşulması ve bunların, teröristlerin işine yarayacak şekilde moral bozacak şekilde olmaması gerekir. Bunu herkes için söylüyorum. Meclis’in dışındakiler için de herkes için de söylüyorum.

Kesinlikle faili meçhul kalmaz
7 askerin şehit olduğu Tokat’taki saldırı için istihbarat birimlerinden bilgi alacağınız yansımıştı, aldınız mı?
- Bu işlerin zamanı, yeri, yapılış şekli bütün bunlara baktığınızda çok aleni bir provokasyon ve bir plan var.
Provokasyon deyince terör örgütünün dışındakiler akla gelir. Bunu söylemek istemiyorum. Diyarbakır’da da hatırlarsanız 2 sene önce bir polis otosuna terör örgütü saldırmıştı. Çok sayıda polis şehit olmuştu. Bunu da ‘devlet yaptı’ diye o zaman yürüyüşler yaptılar. Bu sene de katilleri bulundu ve PKK’nın elemanları olduğu anlaşıldı. Başka örgütler de olabilir, herkes olabilir. Bu iş, kesinlikle faili meçhul kalmaz. Nasıl Diyarbakır’daki olay bir sene sonra ortaya çıkarıldı, o dershanenin önünde öğrencilerle birlikte polis otosuna saldırı çözüldü, çıkarıldıysa bu da kesinlikle asla faili meçhul kalmayacak. Türkiye, varını gücünü çıkarıp bunu ortaya çıkaracak. Ama dikkat çekmek isterim; bunun coğrafi olarak yeri hem de mevki olarak yeri Anadolu’nun böyle ortasındaki mevki olarak yeri, hem yapılış şekli hem de zamanı çok açıkça planlı olduğunu gösteriyor.
Türkiye’nin bu oyunlara gelmemesi lazım. Bu işin üstesinden muhakkak kalkmamız lazım. Onun için soğukkanlı, sakin düşünüp de konuşmak lazım.
Zamanlamaya dikkat çekerken; açılım süreci, Başbakan’ın ABD ziyareti, Anayasa Mahkemesi’ndeki DTP davası gibi gelişmeler sırasında yapılmış olmasını mı kastediyorsunuz?
- Tabii hepsi tüm bunlar faktördür.
Açılım sürecini kesmek için yapıldığını mı düşünüyorsunuz?
- Evet, tüm bunların hepsi faktör olabilir. Çok daha geniş bir şekilde düşünmek lazım.

PKK dahil hepsi olabilir
Eylemi yapan belli mi? PKK olmayabilir mi?
- Başta terör örgütü olmak üzere hepsi olabilir. Şunlar şunlar mı diye sorduğumda, değiller diye bir bilgi yok. Hepsi olabilir. PKK başta olmak üzere. (PKK öğleden sonra yaptığı açıklamayla Tokat’taki saldırıyı üstlendi.)

Çankaya’da zirve düşünüyorum
Liderleri yuvarlak masada toplamayı düşünüyor musunuz?
- Ben bunu düşünüyorum. Yalnız bununla ilgili bir ön çalışma yapacağım. Bunun olabilirliğini görmem lazım.
Hepsi bir arada mı tek tek mi?
- Tek tek zaten görüşmemde bir şey yok. Hepsiyle görüştüm defalarca. Bütün bu olayları teferruatlı şekilde defalarca, basına yansımadan, hiçbirinizin bilgisi olmadan teferruatlı konuştum. Öngörülerimi teferruatlı olarak konuştum. Liderler de gayet saygı gösterip, onlar da kendilerinde muhafaza ettiler. Ama bunun bir ön çalışmasını yapacağım. Olabilirliğini görürsem, beraber de tabii ki yapmayı düşünüyorum.

Terör örgütünü tecrit etmek lazım
Tokat olayı açılımı nasıl etkiler?
- Terörle mücadelede kısa, orta ve uzun vadeli planlar vardır. Uzun vadeli plan şu: Terör örgütünü tecrit etmektir. Demokrasi, terör örgütünü halktan tecrit eder. Terör örgütü halkla bütünleşmek, halkı istismar etmek, kullanmak, zehirlemek ister.

Konuşmamın arkasındayım
Meclis’te yaptığınız açılıma destek konuşması eleştirildi. Bu görüşlerinizi koruyor musunuz?
- Meclis’te yaptığım konuşmamın tabii ki arkasındayım. Çok fikir yürüttük, hazırlandığım bir konuşma. Ben başka birisinin hazırladığı metni okumadım ki...

Dava ile ilgili konuşmam
Anayasa Mahkemesi’nde DTP’nin kapatma davası sürüyor. DTP’nin kapatılması olasılığıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
- Bu aşamada herhalde bir açıklama yapmamı siz de beklemezsiniz. Uygun olmaz. Dava sürüyor. Mahkeme toplantı halinde.

Haberin Devamı

Gül: Ağzınızdan çıkanı kulağınız duysun


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Tiran’da, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi resmi törenle karşıladı. Törende yerel kıyafetli çocuklar, yöresel oyunlar sergiledi. Cumhurbaşkanı Gül, Tiran’da ayrıca Türk gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.