Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Karadağ gezisinde DTP’nin kapatılmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül: ‘Gönül isterdi ki parti yöneticileri, partilerini korumak için gerekli özeni göstersinler. Ancak onlar bunu yapmayınca Anayasa ve kanunlar karşısında Anayasa Mahkemesi ne yapabilirdi?

KARADAĞ
Kapatılan DTP’nin Genel Başkanı Ahmet Türk’ün partisinin parlamentodan fiilen çekildiğini açıkladığı saatlerde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Karadağ’ın başkenti Podgorica’da bu konuyla ilgili sorularımızı yanıtlıyordu.
Cumhurbaşkanı Gül, ülke olarak parti kapatmalara karşı olduğunu belirtmekle birlikte, “Terör örgütünün, varlık sebebi olduğunu söyleyen parti yöneticileri oldukça Anayasa Mahkemesi ne yapsın?” dedi. Gül, “Gönül isterdi ki parti yöneticileri, partilerini korumak için gerekli özeni göstersinler. Ancak onlar bunu yapmayınca Anayasa ve kanunlar karşısında Anayasa Mahkemesi ne yapabilirdi?” değerlendirmesinde bulundu.

Gül: Anayasa Mahkemesi ne yapsın

Cumhurbaşkanı Gül, liderler zirvesi toplanması konusunda parti genel başkanları ve sözcülerinin verdiği olumsuz tepkiler karşısında da, “Bunun için ön çalışma yapmam gerekir demiştim. Gördüğüm kadarıyla bu çalışma kendiliğinden yapılmış oldu. İhtiyaç duyursam tek tek görüşürüm” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül’e gazetecilerin yönelttiği sorular ve yanıtları şöyle:

Anayasa Mahkemesi ne yapsın?
Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatması Türkiye’nin gündemini oluşturdu. Bu kararı nasıl karşılıyorsunuz? Açılım sürecini nasıl etkiler?
- Ben aslında ilke olarak parti kapatmalara karşıyım. Anayasa Mahkemesi’nin oybirliğiyle aldığı bir karar var. Bu karara saygı göstermek gerekiyor ve bu kararın uygulanmasını beklemek gerekiyor. Gönül arzu ederdi ki partinin yöneticileri de partilerini korumak için gerekli özeni, dikkati göstermiş olsalardı. Onlar da bu özeni göstermeyince Anayasa Mahkemesi ne yapsın? Mahkeme ne yapsın? Anayasa ortada, kanunlar ortada.

Terör örgütü varoluş sebebi olursa
Bu devirde parti kapatılmaz anlayışı Türkiye’ye hâkim oluyordu. Anayasa Mahkemesi’nin de bu yönde mesajları vardı. Bir de AİHM’nin kararları var. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Şüphesiz ki mahkemenin kararının gerekçesini beklemek gerekir. Bu hepimizin şahit olduğu bir şey ki terör örgütünün, varoluş sebebi olduğunu ilan eden parti yöneticileri olduğu sürece mahkeme ne yapacak? Bunu aleni, mikrofonlardan söylediler.
“Kararın uygulanmasını beklemek gerekir” derken neyi kastediyorsunuz?
- Kararın nasıl uygulandığını hep beraber göreceğiz. Kanunlarımızda, hukuk devletinde bellidir.

Gösterilen anlayışı anlamadılar
Bundan sonraki sürecin nasıl gelişeceğini tahmin ediyorsunuz?
- Ben şunu arzu ederdim doğrusu: Partinin yöneticileri, topyekûn belli bir konuyla değil, topyekûn Türkiye’de demokratikleşme sürecini, Meclis’e geldiklerinde kendilerine gösterilen ilgiyi anlamış olsalardı. Başta ben olmak üzere hiçbir ayrım yapmadım, siyasi partilerin hepsine eşit davrandım. Bütün bunların anlaşılamadığını, değerlendirilemediğini görüyorum. Türkiye dönüşü olmayan bir şekilde demokratik standartlarını geliştiren bir ülkedir.
Kopenhag kriterlerinin çoğunu gerçekleştirmiş bir ülkedir. Türkiye’de çoğunlukçuluğa inanılmıştır. Çok partili sistem, partilerin farklı farklı fikirlerinin olmasıdır. Farklılıkları Türkiye’nin bir zenginliği olarak görüp, bunları ayrımcılık olarak görenlere de daima karşı çıkılmıştır. Bunun daha iyi anlaşılacağını, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bunun ne kadar değerli olduğunu anlayacaklarını düşünüyorum. Türkiye, çok kararlı bir şekilde yoluna devam edecektir. Ümit ederim ki herkes bundan dersini çıkarır.
Gerginliğin çatışmaların hiç kimseye faydası yoktur. Bütün problemler demokratik yollarla aşılabilir. Türkiye’yi 20 yıl önceyle, 30 yıl önceyle mukayese ettiğinizde demokratik standartlarımız ne kadar yüksekse bu ileride daha da yüksek olacak. Teröre yer yoktur. Doğu ve Güneydoğu halkımıza seslenmek istiyorum. Türkiye bütün vatandaşlarına sahip çıkmıştır. Bütün vatandaşlarının sorununu çözmek için büyük bir gayret içindedir.
Terör örgütü asla vatandaşlarımızı temsil edemez. Terör örgütünün yüzünü herkes görmüştür. Terör örgütünü ve terörü izole etmenin çaresi demokratikleşmedir. Demokrasi, terörü ve terör örgütünü izole eder. Halkımız, Türk devletinin ne kadar iyi niyetle hareket ettiğini ve terör örgütünün bunu ne kadar istismar ettiğini görmüştür. Gün, dayanışma günüdür.
Kapatma kararı açılım sürecini keser mi?
- Ona bir şey demem, hükümet yürütüyor. Türkiye, topyekûn demokratik standartları yükselmeye devam edecek. Hükümetin icraatı, daha doğrusu tercihi ayrı, ona bir şey söyleyemem. Türkiye’nin demokratik standardı ayrı konulardır.

Liderler zirvesi
Liderlere çağrınız oldu. Liderler pek olumlu cevap vermiş gözükmüyorlar?
- Benim söylediğim, ‘Bir ön çalışma yapıp, bunun olabilirliğini görmem gerekir’di. Gördüğüm kadarıyla bir ön çalışma kendiliğinden yapılmış oldu. Belki başka yollar olabilir.

Gizli görüşme yapmadım
Tek tek görüşür müsünüz?
- Olabilir. İhtiyaç duyarsam tek tek görüşürüm. Ben hiçbir liderle gizli görüşme yapmadım. Ben liderlere teşekkür ettim, ki benim anlattığımı kendilerinde muhafaza ettiler.
ABD Büyükelçisi Nabi Şensoy’un istifasından haberiniz var mıydı? Büyükelçiler sizi de temsil ediyor.
- Bilgim vardı. Yorum yapmayacağım.

Haberin Devamı

Gül: Anayasa Mahkemesi ne yapsın


Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi) tarafından yaptırılan Karadağ Medresesi’ni açtı. / ZEKERİYA ALBAYRAK AA