Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dubai’den dönüş yolunda “uğurlar olsun turu”nu tamamlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yüzü gülüyordu. Tokalaşırken ayaküstü sohbet ettiği işadamı gruplarından da kahkahalar yükseliyordu.
Cumhurbaşkanı’na sorduk:
- Geziden çok memnun kaldınız galiba?
“Nasıl kalmayayım” dedi:
- Kime sorsam ‘iş aldım’ diyor. Hiç boş yok gibi. Kimi 300 milyon dolarlık iş aldım dedi, kimi 500 milyon dolarlık, kimi işini büyütmüş, kimi yeni iş almış, kimisi milyar dolarlık büyük projelere teklif vermiş.
Burayla daha fazla iş yapmamız lazım. Burası küçük bir ülke ama İran’la yaptığı ticarete bir bakın. Yaptıkları iş 25 milyar doları buluyor. Ama biz daha 5 milyar dolar civarındayız İran’la. İran ithalatını büyük ölçüde bu küçük ülkeden yapıyor. Dünyanın en büyük konteynır limanı burada. Müthiş bir ticaret var. Bizim payımız da artmalı. Hem burada fonlardan Türkiye’ye yatırım yapılmalı, hem bizim işadamlarımız buradaki büyük projelerden pay almalı.

3 milyarlık iş
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı 3 günlük gezinin ekonomik getirisi işadamlarını çok memnun etti.
3 gün içinde geziye katılan 100’den fazla işadamı toplam 3 milyar dolarlık iş bağlantısı yaptı. Bunlar arasında havaalanı, otoyol, dev binalar, büyük oteller var.

Gül’ün yakın ilgisi
Cumhurbaşkanı Gül, gezi boyunca işadamları ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki yetkililerle tek tek görüştü. Önce işadamlarını dinledi. İşleri, talepleri ve sorunlarını öğrendi. Sonra Abu Dabi ve Dubai emirleri başta olmak üzere, Birleşik Arap Emirlikleri’nin bakanlarıyla, kamu kurumlarıyla, büyük işadamlarıyla konuştu. Türk işadamlarının sorunlarını tek tek muhataplarıyla görüştü ve çoğunu da çözüme bağlamış oldu.
Gül, Birleşik Arap Emirlikleri’nde iş yapan Türk işadamlarına da moral verdi. Sahipsiz olmadıklarını gösterdi. Dubai’nin ünlü Palmiye Adası’nın ucunda inşaatı süren Rixos otelini ziyaret etti. İnşaat ve işletme planları hakkında bilgi aldı.
Nurol, TAV, MNG, Taşyapı gibi büyük firmaların projelerini dinledi. Pürüzlü alanlarla ilgilendi. Sadece Türk işadamlarının bölgedeki projeleriyle değil, Birleşik Arap Emirlikleri işadamlarının da Türkiye’deki işleri ve yatırımlarıyla ilgilendi; onları Türkiye’ye yatırıma çağırdı, teşvik etti.

İş için geldik
Cumhurbaşkanı Gül, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı gezisinin asıl amacının iş olduğunu sık sık vurguladı. Geliş amacını şöyle izah etti:
“Dünyanın en büyük fonu burada. Hele Avrupa büyük durgunluk içindeyken bizim için büyük fırsat. Dört şirketimizin hepsinin müracaat ettiği projeler milyarlık düzeyde. Milyardan az olanlar da var. Biz buraya açıkçası onlar için geldik. Tabii ki, bu büyük şirketlerin, büyük ihalelerin hepsini teke tek konuştuk. Buranın en yetkili insanlarıyla konuştum. Ayrıca buranın çok büyük şirketleri de Türkiye’de yatırım yapmak istiyor. Onlarla da tek tek konuştum.”

Gayrimenkul alımı
Cumhurbaşkanı Gül, yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alımının da teşvik edilmesi gerektiği üzerinde özenle durdu. Mevzuatın daha uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin yabancıların gayrimenkul alımında karşılıklılık esası aradığına işaret etti. Ancak bunun değiştirilmesi gerektiği mesajını verdi. Şu örneği verdi:
“Bir yabancı İstanbul’da alacağı evi başka yere taşımayacak, götürmeyecek. Evi olduğu için İstanbul’a daha sık gelecek. Elektrik, su parası, aidat ödeyecek. Arabaya binecek, akaryakıt alacak, vergi ödeyecek. Daha fazla harcama yapacak. Bunların hepsi Türkiye’ye gelir yazar. Dolayısıyla buna göre yorumlamak lazım. Aramızda bunu da çok konuştuk. Burada problemler var ama umarım ki, aşılır.”

Türkler memnun
Abu Dabi ve Dubai’da yaşayan yaklaşık 2 bin 500 Türk işadamı ve çalışanı var. Türkler durumlarından genellikle memnun. Türk işadamlarının yüksek bir prestije sahip olduğu, halkın Türklere sempati ile baktığını sık sık vurguladılar. Birleşik Arap Emirlikleri turizm açısından da Türklerin en fazla ilgi gösterdiği ülkelerin başında geliyor.