Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret BİLA

GÜNEYDOĞU'daki girişimcilerin en büyük şikayetlerinden biri "teminat" sorunuydu. Doğu Holding'in Lice'de yaptırdığı mermer fabrikasının açılış töreninde Güneydoğulu işadamı gördüğü her devlet büyüğüne, her gazeteciye aynı pusulayı veriyordu:
"Bizim toprağımız toprak, evimiz ev, bağımız bağ, bahçemiz bahçe değil mi? Bankalar bizim toprağımızı teminat olarak kabul etmiyor. İstanbul'daki, İzmir'deki, Bursa'daki, Manisa'daki bu vatanın toprağı da, bizim ki değil mi? Bizim toprağımız, çiftimiz çubuğumuz, evimiz barkımız teminat kabul edilmezse, biz nasıl iş yaparız? Devlet bankaları Güneydoğu'nun toprağını kabul etmezse başkası eder mi? Güneydoğu'nun toprağı da teminat olsun."
Bu pusula sadece ekonomik değil, sosyal ve siyasal bir mesaj da taşıyordu.
Aynı pusula Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'e de ulaştırıldı. Ecevit, mesajı soruna çözüm bulunması ricasıyla Halk Bankası'nın bağlı olduğu Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'a gönderdi. Özkan da zaman yitirmeden Halk Bankası'nı Doğu ve Güneydoğulu işadamlarının bu sorununu çözmeleri için görevlendirdi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, çözümü dün birlikte açıkladılar:
"Halk Bankası Doğu ve Güneydoğu'daki girişimcilere kredi vermek için taşınmaz mal teminatı aramayacak. Kredi almak için kefil yeterli olacak." Güneydoğu'daki taşınmaz malını ipotek ettirip kredi alamayan girişimciler, bundan böyle sadece kefil göstererek kredi alabilecekler. Ecevit ve Özkan'ın Güneydoğulu işadamına verdiği müjde teminatsız kredi ile de bitmiyor:
"Halk Bankası tarafından oluşturulan acil destek projesiyle Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis, Bayburt ve Gümüşhane'de yatırımı olan KOBİ'lere Halk Bankası'ndan açılan Teşvik Fonu kredilerinin özkaynak katkısı yüzde 30'dan yüzde 10'a indirilmekte ve kredi miktarları da artırılmaktadır. 20 milyar lira olarak açılan yatırım kredisi 30 milyar liraya, 5 milyar lira olan işletme kredisi de 10 milyar liraya çıkarılmaktadır. Teşvik Fonu kapsamında Türkiye genelinde açılacak toplam kredinin yüzde 30'unun da acil destek kavramı içinde bu illere ayrılması kararlaştırılmıştır."
Güneydoğulu işadamının sorunlarından biri de ihracat yaptıkları halde bölgedeki banka şubelerinin kambiyo işlemi yapmamalarıydı.
Halk Bankası bu soruna da çözüm getirmiş:
"Gaziantep, Malatya ve Şanlıurfa'daki Halk Bankası şubeleri kambiyo işlemi yapacaklar, ayrıca Diyarbakır, Mardin ve Kahramanmaraş'ta da Halk Bankası şubeleri açılacaktır. Güneydoğulu işadamı kambiyo işlemi için Mersin veya Ankara'ya gitme ihtiyacı duymayacaktır."
Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'ın hazırladığı Halk Bankası Güneydoğu Paketi'nde ayrıca bölgede yatırım yapacak işadamlarına yardımcı olmak üzere bilgi ve danışma merkezleri kurulması da var.
Pazartesi Bakanlar Kurulu'ndan geçtikten sonra hemen yürürlüğe girecek olan bu teşvik paketi, Doğulu ve Güneydoğulu işadamını rahatlatacak.
Belki bölge insanı ilk kez devlet büyüklerinin cebine sokuşturduğu bir pusuladan somut sonuç almış olacak...




Yazara Email F.Bila@milliyet.com.tr