Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hükümet Taksim’i işçilere açmama gerekçesi olarak, aldığı önemli istihbaratı gösterdi. Eğer “İşçiler 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlasalardı, provokasyon olacaktı” diyerek, kararını savundu.
Resmi ağızlar böyle açıklamalar yapınca, “Demek ki” diyor insan, “Devletin bildiği bir şey vardı ve Taksim’e tek bir işçi sokulmadı, böylece bir facia önlendi!”
Konu hem “1 Mayıs” hem de “Taksim” olunca, doğal olarak akla bu geliyor.
Şimdi herkes şunu merak ediyor:
“Acaba hükümet neyi önledi?”
“Nasıl bir istihbarat aldı ki, daha işçilere, Taksim’e yönelmeden, sabahın köründe dayak atıldı?”
Hükümet veya onun talimatıyla İstanbul Valiliği bu konuda kamuoyunu aydınlatmalı ki, işçiler de “neden” dayak yediklerini öğrensinler. Dayak yiyerek nasıl bir facianın önüne geçtiklerini bilsinler. “Dayak yedik” ama “Bakın nasıl şeyler önlemişiz, bu uğurda yediğimiz cop, tekme, tokat, soluduğumuz gaz helal olsun” diyebilsinler!

Provokasyonun yeri
Tabii bir de akla şu soruyu geliyor:
“Taksim’de provokasyon riski vardı da başka meydanlarda yok muydu? Provokatörler, biz ancak Taksim’de provokasyon yaparız, başka meydanlarda yapmayız mı dediler?”
Öyle demiş olmalılar ki, diğer illerden takviye güvenlik gücü getirilip Taksim adeta dört taraftan kuşatma altına alındı.
Yine provokatörlerin nereden gelecekleri ve kim oldukları bilinmediğinden, güvenlik güçleri, kim gelirse girişti. İşçi midir provokatör müdür, bakmadı. Ayrım yapacağı zaman yoktu! Kimseyi elden kaçırmayarak ve ayırmayarak, bütün gücünü kullandı. Hastanenin acil kapısına gaz bombası atacak kadar işi sağlama aldı!
O kadar ki, yerli yabancı demeden giriştiği için, garip turistler bile coplandı!
Taksim’de provokasyonu önlemek uğruna, “polis devleti” görüntüsü yaratmaktan kaçınılmadı.

Mantıksız
Dışarıdan bakıldığında, 1 Mayıs günü, polisin İstanbul’da neyi koruduğunu izah etmek zor olur herhalde.
Binlerce polisi işçi kovalarken, sürekli gaz bombası atarken, copla, tekmeyle, tokatla vatandaşa girişirken görenler, “Ne oluyor?” diye sorduklarında ne yanıt vereceksiniz?
“Türk güvenlik güçleri bir meydanı koruyordu” demek mantıklı bir yanıt olur mu sizce?
“Gördüğünüz gibi, Taksim Meydanı böyle korundu, biz böyle yapmasaydık, işçiler 1 Mayıs için bu meydana gireceklerdi” diye savunma yapılabilir mi?
Yapıldığında, bu inandırıcı olur mu?

Hükümetin görevi
Türkiye, 1 Mayıs’ı Taksim’de de kutlayabilirdi. Bu kadar önlem alındıktan sonra kutlamaların güvenliği sağlanabilirdi. Polisin bu güç ve kabiliyeti Taksim Meydanı’nda işçilerin güvenliği için kullanılabilirdi.
Böyle olması gerekirken, meydana girmemiş işçilere meydan dayağı atmak için kullanıldı. Bu yöntemle, neyin önlendiğini kamuoyuna inandırıcı biçimde anlatmak hükümetin görevi olmalı.