Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       YALIM Erez'in oluşturacağı hükümet Fazilet'li mi olacak, Fazilet'siz mi?
       Erez bu sorumuzu yanıtlarken bir çerçeve çiziyor:
       "Anayasa'ya ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı herkesin kucaklaşması gerektiğine inanıyorum. Bu çerçevede oldukça elbette herkesin hükümette görev alması mümkün. Fazilet Partisi de Anayasa ve yasalara uygun kurulmuş bir parti. Eğer hukuk dışı bir faaliyet varsa o yargının işidir. Ben her partiye, herkese eşit mesafedeyim."
       Erez, bu yanıtından sonra pazartesi işe Fazilet Partisi'nden başlayacağını söylüyor:
       "Recai Bey'le şimdi konuştuk. Pazartesi saat 10.00'da Recai Kutan'a, saat 13.00'te de Mesut Yılmaz'a gideceğim. Aradığım geniş tabanlı, büyük uzlaşmaya dayalı bir hükümettir."
       Erez'e yönelttiğimiz soruyu DSP lideri Ecevit'e de yöneltiyoruz:
       - Hükümete Fazilet Partisi de katılırsa tavrınız ne olur?
       - Bence Sayın Erez koalisyon gibi bir hükümet oluşturmamalı. Kendisi bağımsız bir bakan. Partilerle koalisyon kurar gibi pazarlığa girer, protokoller yapmaya çalışırsa işi zorlaşır. Bana göre daha önce de gündeme geldiği gibi Sayın Erez istediği partiden milletvekillerini, gereksinim duyarsa dışardan isimleri kabinesine alabilir. Laik ve demokratik rejime gölge düşürmedikçe Fazilet Partisi'nden de sınırlı sayıda bakan alabilir. Önemli olan uyumlu çalışabilecek bir hükümet oluşturması.
       Ecevit, "demokratik laik rejim" açısından sıkıntı yaratmayacak Faziletlilerin hükümete girmesine karşı değil. Aynı yaklaşım Erez'de de gözleniyor.
       Ecevit'in dikkat çektiği bir konu da CHP'nin yaklaşımı.
       CHP sözcülerinin mevcut hükümetteki bakanların, yeni hükümette yer almaması koşulunu, Ecevit, "saçma" bir dayatma olarak niteliyor ve şöyle diyor:
       "Benim hükümette yer almam söz konusu olmayacağı için rahat konuşabiliyorum. CHP'nin bu yaklaşımı dayanaksız, saçma bir dayatmadır. Bu, başarının cezalandırılması demektir. Başarılı bakanlar neden, yine görev almasınlar? Ama anlaşılıyor ki, CHP yine hükümet oluşumunu sudan bahanelerle zorlaştırmayı planlıyor. Zaten Sayın Yılmaz'ı da dayanaksız iddialarla suçlayıp hükümeti düşürdüler. Şimdi de bu yaklaşımlarını bütün bakanlara yaymak istiyorlar."
       Erez ilk turda sonuç alacağını düşünmüyor. Hükümet modelini liderlerle yapacağı ikinci tur görüşmelerde şekillendirebileceğini söylüyor.
       CHP'nin "Faziletsiz hükümet" koşulunda ısrar etmesi ve DYP'nin de Erez'e direnmesi halinde, ılımlı Faziletlilerin de yer alacağı bir modelin denenebileceği anlaşılıyor.



Yazara E-Posta: f.bila@milliyet.com.tr