Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Ankara, Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'ndan, başta ABD Başkanı Clinton olmak üzere Washington yönetimine rağmen geçtiği görüşünde. Başbakan Ecevit ve hükümet, Başkan Clinton ve ABD yönetiminin, tasarının komisyondan geçmemesi yolunda gösterdiği çabaların samimi olduğuna inanıyor.
       Ancak sonuçta tasarının komisyondan geçtiği ve Temsilciler Meclisi'nden geçirilmesi olasılığının az olmadığı da ortada...
       Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında gündeme gelen konulardan biri de tasarının Temsilciler Meclisi'nden geçmesi halinde alınacak önlemlerdi. Hükümet, Ankara'nın böyle bir olasılık karşısında neler yapabileceğini bir kez daha duyurma kararı aldı.
       Bu kararın alınmasında ise Washington'a karşı bir "ince ayar" yapıldı.
       Yapılacak açıklamanın bir "hükümet kararı" olarak değil, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin ortak kararı biçiminde duyurulması tercih edildi.
       Bu yöntem, Ecevit başkanlığında koalisyon ortaklarının temsilcilerinin katıldığı dar kapsamlı bir değerlendirme toplantısında benimsendi. Önerinin, İstanbul'da bulunan ANAP lideri Yılmaz'ın yerine toplantıya katılan Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'den geldiği ve Başbakan Ecevit tarafından da uygun bulunduğu anlaşılıyor.
       Yücelen'in, Washington yönetiminin tutumu karşısında, Ankara'nın hükümet düzeyinde değil, Meclis ağırlıklı tepki vermesinin daha uygun olacağı konusuna dikkat çektiği biliniyor.
       Başbakan Ecevit'in bu öneriyi yerinde bulması üzerine harekete geçiliyor ve Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleri Başbakanlığa davet ediliyor. DSP'den Aydın Tümen, MHP'den Ömer İzgi, FP'den Yasin Hatipoğlu, ANAP'ten Zeki Çakan ve DYP'den Saffet Arıkan Bedük, Başbakanlığa gelerek Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in de katıldığı toplantıya iştirak ediyorlar. Toplantı sonrasında, beş grup başkanvekilinin imzasını taşıyan açıklama yayımlanıyor. Böylece, hükümetin, "misilleme" açıklaması, "Meclis açıklaması"na dönüştürülüyor.
       Üç maddelik açıklamada Washington ve Erivan'a dönük mesajın özü ise şu:
       Eğer Ermeni tasarısı Temsilciler Meclisi'nden de geçerse:
       Ermenistan ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan sıkıntıya düşer.
       Kafkasya'da barış arayışları kolay sonuç vermez.
       TBMM, Keşif Güç'ün görev süresini uzatmayabilir.
       Ankara'nın aba altından gösterdiği sopa ve öyküsü böyle...


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr