Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       CHP lideri Baykal, "DSP azınlık modeli"ne karşı, "DSP - CHP azınlık modeli" önerisiyle topu yeniden Ecevit'e attı.
       DSP - CHP azınlık modelinin şansı nedir?
       Hemen hemen sıfır.
       Nedenine gelince...
       Öncelikle DSP - CHP koalisyonu çoğunluk değil. Bu bir.
       Bu modelin güvenoyu alabilmesi için dışardan ANAP ve DYP'nin desteği gerekli. Bu iki.
       Önerinin altında hükümet kurmak mı, yoksa, Ecevit'in başbakanlığına ve azınlık modeline engel olmak mı, yatıyor, tartışılır. Bu da üç.
       ANAP'ın da, DYP'nin de "DSP - CHP azınlık modeli"ne destek vermeyecekleri açık. Nitekim Ecevit, Yılmaz'la yaptığı görüşmeden sonra, ANAP'ın bu modele destek vermediğini açıkladı.
       Baykal'ın, "DSP azınlık modeline, hükümete girersek evet deriz" biçimindeki önerisini, Yılmaz veya Çiller'in gündeme getirme hakları var. Ancak, Baykal, "üçlü koalisyon"a da "hayır" diyor.
       Bundan sonra Ecevit ne yapabilir?
       DYP lideri Çiller, Ecevit'le ikinci görüşmesinde başa dönerek, "ANAP - DYP - DSP" modeline, "evet" demezse, DSP liderinin deneyebileceği iki model mevcut:
       1- "Takviyeli azınlık" veya "gevşek koalisyon" diye isimlendirilebilecek birinci model, Ecevit'in diğer partilerden de bakan atamak suretiyle bir hükümet kurmasıdır. DTP lideri Cindoruk'un ve CHP lideri Baykal'ın gündeme getirdikleri bu modele DYP de sıcak bakabilir.
       2- İkinci model ise, Ecevit'in başbakanlığında "dörtlü koalisyon"dur.
       Ancak iki modelin de önemli engelleri söz konusu.
       Birinci modele, CHP lideri Baykal, "liderlerin dışında birinin başbakanlığında geniş tabanlı hükümet" önerisiyle karşı durabilir. Nezaketen Ecevit'in başbakanlığına karşı değiliz, dese de, en önemli rakibinin başbakanlığında seçime gitmek istemediği açıktır.
       Bu modele, DYP lideri Çiller de Fazilet Partisi'nden de bakan atanması koşulunu getirebilir.
       İkinci modelde de yine Baykal ve Çiller'in çekinceleri gündeme gelebilir. CHP lideri Baykal, geniş tabanlı koalisyon modellerinde başbakanın liderler dışında olması gerektiğini savunuyor. DYP lideri Çiller ise, geniş tabanlı hükümete, Meclis'te grubu bulunan tüm partilerin katılmasını istiyor. Oysa, Ecevit, FP'li hükümetlere kapalı.
       DSP liderinin handikaplarına karşın, bu iki modeli denemesi mümkün.
       Bu iki model de kilitlenirse, Ecevit'e görevi iade etmekten başka yol kalmıyor.



Yazara E-Posta: f.bila@milliyet.com.tr