Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       DYP lideri Tansu Çiller'in, Ecevit'e, Cumhurbaşkanlığı konusunda "ikili oylama" koşulunu öne süreceğini, dün bu köşeden duyurmuştuk.
       Çiller, bu önerisini, kendisini ziyaret eden Başbakan Ecevit'e iletti.
       Fazilet Partisi de DYP'nin önerisine destek veriyor.
       Bu durumda bir "muhalefet bloku" oluştuğunu ve muhalefetin iktidara "ikili oylama" koşuluyla yaklaştığını söyleyebiliriz.
       Bu arada ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın, "Cumhurbaşkanlığı seçimi Türkiye'nin en önemli meselesi değildir, biz nasıl olsa uzlaştık" demesi de üzerinde durulması gereken bir noktadır.
       Bu veriler ışığında duruma bakalım.
       Koalisyon ortaklarının (5 artı 5) formülünün, tek seçenek olarak 367 oyla Meclis'ten geçirme olanağı yok. Bunun için muhalefetten destek alması şart.
       Ecevit'in, DYP ve FP'ye yaptığı ziyaret de bunu göstermiş durumda.
       Peki, DYP'nin kendi önerisini oylatma olanağı var mı?
       Tek başına o da yok. DYP'nin Anayasa önerisini işleme koydurabilmesi için FP'nin desteğine gereksinmesi var.
       Bu destek var mı?
       Var. Fazilet Partisi, DYP'nin önerisine destek olup işleme koydurabilir.
       Bu tablo, iki seçenek ortaya çıkarıyor:
       1- Ya iktidar ortakları, muhalefetin ikili oylama önerisini kabul eder ve önce Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi önerisi oylanıp reddedilir, sonra, (5 artı 5) formülü oylanır.
       2- Ya da iktidar ortakları, muhalefetin önerisini kabul etmez, kendi önerisinde direnir ve (5 artı 5) formülünü oylatır. Bu seçenekte iktidar ortaklarının Anayasa değişikliğini referandum aralığında geçirme riski mevcuttur.
       DYP lideri "ikili oylama" ile neyi hedefliyor?
       Kendi sözlerinden anlaşıldığına göre amacı, Meclis'in Cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesi önerisini reddetmesi halinde - kesine yakın bir olasılıktır - halka gidip, iktidarı şikayet etmek.
       Muhalefet blokunun bu tavrı (5 artı 5) formülünü engellemese de, iktidarla bir pazarlığa girişmesi sonucunu doğuracaktır.
       Referandumsuz Anayasa değişikliği için iktidar - muhalefet uzlaşması şart görünüyor. Koalisyon ortaklarının kendi aralarındaki uzlaşmaya, muhalefeti de katmaları gerekli, aksi halde, referandum aralığına düşmeleri yüksek olasılıktır.
       Başbakan Ecevit'in Çiller ve Kutan'la görüşmesinden sonra yaptığı açıklamalar ise iktidarın muhalefetin ikili oylama önerisini kabul edeceğini gösteriyor.
       Ecevit, muhalefetle çatışarak referandum aralığında bir Anayasa değişikliği sağlamaktansa, ikili oylamayı kabul ederek referandumsuz değişikliği gerçekleştirme eğiliminde.
       Bu eğilime, koalisyonun diğer ortakları da uyarlarsa, Çiller ve Kutan, ikili oylamayı kabul ettirmiş olacaklar.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr