Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Suriye’de çatışmalar, sınıra çok yakın bölgelerde sürüyor. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında Resulayn kasabasını vuran Suriye’ye ait bir savaş uçağı ve bir helikopterin, İncirlik’ten kalkan Türk F-16’larının sınıra yaklaştıkları anda uzaklaştıkları bildirildi.
Türkiye’nin Suriye’ye karşı belirlediği yeni angajman kurallarını ihlal etmesi üzerine çoğunluğu Adana-İncirlik’ten havalanan F-16 ve F-4 uçaklarına, ihlal halinde, Suriye uçak ve helikopterlerinin vurulması emri verildi.

ÖSO’nun karargahı vuruldu
Ceylanpınar’a komşu Resulayn kasabasının Suriye jetleri tarafından bombalanması sonrasında görüştüğüm askeri kaynaklar, olayı şöyle özetlediler:
“Suriye Hava Kuvvetleri, dün Ceylanpınar’ın karşısında bulunan Resulayn kasabasında, Türkiye sınırına 250-300 metre uzaklıkta Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) karargâhını vurdu. Suriye jeti, güdümlü bombayı Türk sınırına 1.6 mil uzaklıktan bıraktı. Bomba, Özgür Suriye Ordusu’nun karargâhının bulunduğu binayı vurdu ve Ceylanpınar’da bazı evlerin camları kırıldı, bir vatandaşımız elinden hafif yaralandı. Tedavisi yapıldı.”

650 kişi Ceylanpınar’a geçti
Askeri kaynaklar, bombalama sonrasında Resulayn’da çıkan panik sonrasında Ceylanpınar’a içlerinde yaralıların da bulunduğu geçişler olduğunu belirterek, şu bilgiyi verdiler:
“Bombalamanın yarattığı panik içinde 600-650 Suriyeli, Ceylanpınar tarafına kaçtı. Aralarında yaralıların da bulunduğu Suriyeli grup, Ceylanpınar’a sığındı. Yaralılara, Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nde müdahale edildi. Yaralılardan 6’sı hayatını kaybetti, 10 yaralının durumu da ciddi.”

F-16 ve F-4’ler sınırda
Suriye jetinin Resulayn’ı bombaladıktan sonra Türk sınırını ihlal eder biçimde bir yay çizerek uzaklaştığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen askeri kaynaklara göre, olay şöyle gelişti:
“Suriye jetinin, Türkiye’nin belirlediği yeni angajman kurallarına göre sınıra 3 mil mesafeye doğru yaklaştığı tespit edilince Adana-İncirlik’ten F-16’lar, vur emriyle ve bomba yüklü olarak kalktılar. Türk jetleri, sınıra yaklaştığında ise 1.6 milden bomba bırakan Suriye jeti içeri doğru uzaklaştı. Bu olay sonrasında çoğunluğu Adana İncirlik’ten olmak üzere Diyarbakır ve Malatya Erhaç üslerinden de F-16 ve F-4’ler, sınır boyunca mühimmat yüklü olarak aralıksız uçmaya başladılar.”

Aralıksız sürecek
Askeri kaynaklar, Türk Hava Kuvvetleri’nin uygulaması konusunda şu bilgiyi paylaştılar:
“Yeni angajman kurallarına göre Türk jetleri, sınıra tehlikeli biçimde yaklaşan Suriye hava unsurlarına karşı önleme uçuşu yapıyorlar. Ayrıca Türk tarafına düşen mermilere de anında karşılık veriliyor. Bu uygulama, aralıksız devam edecek. İhtiyaca göre F-16’lar ve F-4’ler, Suriye uçak ve helikopterlerinin ihlallerine karşı vur emriyle uçuşlarını sürdürecekler.”

Suriye ateşle oynuyor
Türkiye’nin angajman kurallarını değiştirmesi ve Şam’ı sık sık uyarmasına karşın Suriye hava ve kara unsurları, sınırda tehlikeli biçimde operasyonlar yapıyorlar.
Türkiye sınırında muhaliflerin eline geçen kasabalara, hava saldırıları ve top atışları yapan Suriye ateşle oynuyor. Top mermileri ve bomba parçalarının Türk tarafına düşmesi, ölüm ve yaralanmalara yol açması, iki ülke arasındaki ilişkileri çatışmanın eşiğine kadar getirdi. Şam yönetimi, uyarılara rağmen Ankara’nın sabrını zorluyor.