Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başkent Trablus ve etrafında tutunmaya çalıştığı anlaşılan Libya lideri Muammer Kaddafi, telefonla bağlandığı devlet televizyonunda saçmasapan bir konuşma yaptıktan sonra, halkını katliamla tehdit etti.
Üç gün önce televizyonda kendinden emin söz ve hareketlerle uzun bir nutuk atan Kaddafi, dün, sıkıştığı Zaviye’den devlet televizyonuna ancak telefonla bağlanabildi. Televizyona çıkamadı. Kaddafi’nin konuşacağı duyurulduğunda Zaviye kentinden silah sesleri ve çatışma haberleri geliyordu.

Mantıksız bir konuşma
Kaddafi, dağınık, mantıksız bir konuşma yaptı. “Benden daha fazla iktidarda kalanlar var” dedi Kraliçe İkinci Elizabeth’i örnek gösterdi ve “Orada böyle şeyler olmuyor” diye saçmaladı.
Kime ne diyeceğini şaşırmış gibiydi. Libya’da olanları El Kaide’nin yaptığını öne sürdü. “Ladin’in dediklerini mi yapmak istiyorsunuz?” diye devam etti.
En fazla saçmaladığı yer ise, “Ben iktidarı 1977’de size devrettim. Artık siz karar verecekseniz; ülkenizde barış mı var, savaş mı beni ilgilendirmiyor. Ben olsam televizyon izlemezdim, radyo da dinlemezdim” dediği yerdi.

Tepem atarsa
Halkın isyanının hap ve alkol almış birkaç çapulcunun işi olduğunda dün de ısrar eden Kaddafi’nin asıl mesajı, halkını katliamla tehdit etmekti.
Önce “Petrol kesilirse, haliniz ne olur?” diyerek halkını açlıkla tehdit etti. Bu tehdit aynı zamanda Libya’dan petrol alan ülkelere de dönüktü.
Kaddafi bununla yetinmedi, “tepem atarsa yakar, yıkarım” tehdidinde de bulundu. “Eğer devam ederseniz, çok sinirleneceğiz, o zaman yüzümüzü size döneceğiz ve ülkeyi yıkıma uğratacağız” diyerek, iktidarını bırakmamak için her türlü çılgınlığı yapabileceği mesajını verdi.

Müdahaleye davetiye
İktidarı için halkını iç savaşa sürükleyen Kaddafi, kontrol edebildiği askeri gücüyle halkını katletmeye hazırlandığı izlenimi veriyor.
Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya, Libya’daki olayları ve Kaddafi’nin iç savaş çabalarını izlemekle yetiniyor. Kaddafi ise dün halkını katliamla tehdit ederek, adeta uluslararası müdahaleye davetiye çıkarmış oldu. Kontrol edebildiği askerleri ve silahlarıyla halkını yok etmeye yöneleceğini söyleyen Kaddafi’nin nasıl durdurulacağı, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplumun öncelikli sorunu olmalı.
Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den “her türlü seçenek masada” mesajları geliyor. Bunun anlamı askeri müdahale seçeneğinin gündemde olduğu.

Kaddafi’yi kim durduracak?
Libya’daki durum çok kanlı bir faciaya, büyük bir kıyıma doğru sürükleniyor. Bugüne kadar yüzlerce insanın sokak ortasında katledildiği biliniyor. Olayların toplu kıyımlara dönüşmesi riski yüksek. Kaddafi nasıl durdurulacak? Dünya bu sorunun yanıtını bulmalı.
Bu soruya yanıt aranırken, Libya halkının kıyımdan kurtarılması tüm dünyanın ortak amacı olmalı. Yoksa Libya petrolünü ve doğalgazını garantiye alıp üzerine oturmak, Libya’yı işgal etmek, Libya halkını egemenlik altına almak değil.