Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Bakanlar Kurulu'nun cuma günü yapılan toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, yasa tasarısı taslağı sunuyor.
       Taslağın konusu memur sendikaları.
       Memur sendikalarına ilişkin yasa düzenlemesi geçen dönemde Meclis Genel Kurulu'na gelmiş, görüşülmeye başlanmış, ancak çıkarılamamıştı.
       Okuyan'ın sunduğu taslağın Meclis'tekine göre üç önemli farklılığı var :
       1 - Kamu işverenleri sendikasının kurulması
       2 - Hizmet kollarının 10'a indirilmesi,
       3 - Uzlaşmazlık halinde gidilecek hakem kuruluna taraflardan birer üye alınması.
       Her üç öneri de önemli.
       Kamu işverenleri sendikasının kurulmasıyla amaçlanan kamuda memur ve işçilerle toplu görüşmeleri tek tek kamu kurumlarının değil, kurulacak sendikanın yapması. İşçi ve memur sendikalarının karşısında kamu işverenleri sendikasının bulunması.
       Ancak Okuyan'ın bu önerisine Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Bakanlar Kurulu'nda karşı çıkıyor. Prof. Dr. Türk'ün itirazı, böyle bir düzenlemenin Anayasa'nın "Toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavat"ı düzenleyen 53 ve 54. maddelerine aykırı olacağı noktasında.
       Hizmet kollarının 10'a indirilmesi ise, büyük olasılıkla sendikaların tepkisine yol açacak bir öneri. Bakan Okuyan'ın bu önerisi Avrupa Birliği standartlarından kaynaklanıyor. Okuyan, Türkiye'de iş kollarının Avrupa'ya göre çok fazla olduğunu ve küçük sendikaların sistemin toplu işleyişini engelledikleri görüşünde.
       Uzlaşmazlık halinde gidilecek hakem kuruluna taraflardan üye alınması ise sendikaların destekleyecekleri bir öneri.
       Bu itiraz ve değerlendirmeler gözönüne alınınca Bakanlar Kurulu, Başbakan Ecevit'in önerisiyle üç önerinin de Meclis'te kurulacak bir alt komisyon tarafından incelenmesini kararlaştırıyor.
       Ayrıca Okuyan'ın taslağının, Meclis'teki eski öneriyle karşılaştırılması, benzer ve farklı yönlerinin saptanması kararlaştırılıyor.
       Bu çalışmadan sonra da Meclis'teki tasarının yeni taslaktaki önerileri kapsayacak şekilde düzenlenmesi isteniyor.
       Yeni taslakta da memur sendikalarıyla ilgili olarak grev hakkı tanınmıyor.
       Kamu işverenleri sendikası ve hizmet kollarının 10'a indirilmesi önerileri çalışma dünyasında tartışmalara yol açacak nitelikte.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr