Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kanatlı Denizatı Türkiye’de

Kanatlı Denizatı Broşu Berlin’de Bakan Ömer Çelik’e teslim edildi.

BERLİN
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Uluslararası Turizm Fuarı için Almanya’nın başkenti Berlin’e ulaştığında, “Size yarın bir sürprizim olacak” dedi.
Ama biz gazeteciler, Bakan’ın, “sürpriz”ini biliyorduk:
- Kanatlı Denizatı’nı geri götüreceğiz galiba, diye yanıt verdi.
Çelik, sürprizinin seyahatin bilinen sırrı olduğunu öğrenince, “Demek ki sürpriz değilmiş” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in ilk yurtdışı gezisinin en önemli yönlerinden biri 2005 yılında Uşak Müzesi’nden sahtesiyle değiştirilerek çalınan, “Kanatlı Denizatı Broşu”ydu (Hippokampos).

Paha biçilemiyor
2005’te Uşak Müzesi’nden çalındığında Karun Hazineleri’nin bir parçası olan Kanatlı Denizatı, büyük üzüntü yaratmıştı.

Kanatlı Denizatı Türkiye’de

Yıllar önce Türkiye’nin büyük bir uğraş vererek ve önemli bedeller ödeyerek New York’tan getirdiği Kanatlı Denizatı, elden uçmuştu. Önceki Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Türkiye’den çalınan tarihi eserleri geri kazanmak için başlattığı kampanyanın önemli konularından biri de, bu nadide eseri geri getirmekti.
Kanatlı Denizatı Broşu’nu teslim almak yeni Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e nasip oldu.
Çelik, dün teslim aldığı eseri Berlin Uluslararası Turizm Fuarı’nda basına gösterdi ve Berlin Büyükelçiliği’ne gönderdi. Kanatlı Denizatı, yeniden Türk topraklarındaydı.

Kanatlı Denizatı Broşu
Kanatlı Denizatı Broşu, Milattan Önce 6. yüzyıl Lidya dönemine ait Karun Hazineleri’nin en güzel parçalarından biri. 5 cm. uzunluğu, 3,3 cm. genişliği olan altın broş, 14,3 gr. ağırlığında.
Kanatlı Denizatı Broşu’nun çok sayıda sahtesi de piyasada mevcut. Nitekim, Uşak Müzesi’nden çalınırken yerine sahtelerinden biri konulmuştu.
Sahtelerinin yaygınlığı bilindiği için de Ömer Çelik, broşu dün teslim almadan önce Kültür Bakanlığı’ndan gelen bir uzman, broşun sahte olup olmadığını elektronik bir cihazla test etti. Uzman, broşun orijinal olduğunu saptadıktan sonra Ömer Çelik de gönül rahatlığıyla teslim aldı.
Çelik, bugün broşla beraber Türkiye’ye dönecek ve broş, yeniden Uşak Müzesi’nde sergilenecek.

Türk çıkarması
Türkiye, bu yıl Berlin Uluslararası Turizm Fuarı’na kelimenin tam anlamıyla bir çıkarma yapmış durumda. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanı sıra başka etkinlikler için Almanya’ya gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Berlin’deydi.
Türkiye’nin bütün kültürel ve doğal zenginliklerinin sergilendiği Türk standına, turizm yatırımcısı işadamlarıyla birlikte birçok vali, vali yardımcısı ve belediye başkanı da gelmişlerdi.
İki gün turizm alanında çalışan profesyonellerin ziyaretine açılan fuar, üçüncü günden itibaren halk tarafından da gezilecek.

“Türkiye’ye git”
Dünya turizmini bir çatı altında toplayan Berlin Uluslararası Turizm Fuarı’na Türkiye, “Türkiye’ye git” sloganıyla katılıyor.
Bu yılki fuarda, deniz-güneş-kum üçlüsünün yanı sıra, “alternatif turizm” görselleri de yansıtıldı. Fuarda, alternatif turizm alanları olarak Kaz Dağları ve Olimpus öne çıkmış görünüyor. İstanbul’dan Kapadokya’ya Urfa Göbeklitepe’den Antakya’ya kadar Türkiye’nin bütün tarihi ve turistik yöreleri fuarda tanıtılıyor.
Türk standı, fuarın en çok ilgi gören köşelerinden biri.