Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, AKP ve CHP grup başkanvekilleriyle başlattığı toplantının devam ettiği saatlerde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu, CNN TÜRK’teki Ankara Kulisi programında Murat Yetkin’le birlikte konuk ettik.
Kılıçdaroğlu, Çiçek’in girişimiyle başlayan görüşmelerin olumlu bir işaret olduğunu ve girilen süreçte bir çözüm bulunacağına inandığını söyledi.

“Beyan yeterli”
Kılıçdaroğlu, program sırasında ve aralarında sorularımızı yanıtlarken, bu görüşmeler sonucunda AKP’nin ve CHP’nin ortak bir irade beyanının, yemin etmeleri için yeterli olacağını söyledi.
Kılıçdaroğlu, “İki partinin grup başkanvekillerinin yapacağı bir ortak açıklama sizin açınızdan yeterli mi” biçiminde yönelttiğim soruya şu karşılığı verdi:
“Elbette yeterli. O zaman parlamento demokrasiye, milli iradeye sahip çıkmış oluyor. Parlamento kendi yolunu kendi bulacak. AKP ve CHP’nin ortak açıklaması yeterli olacak. İki grup başkanvekili ortak olarak da bu açıklamayı yaparlar ya da birinin yapması da mutabakat olduktan sonra yeterli olur. Biz demokrasinin eksiksiz uygulanmasını istiyoruz. Biz bunlar yargılanmasınlar demedik. Yargılansınlar. Dokunulmazlıkları olsun demedik. İstediğimiz şu: Milli irade Meclis’e eksiksiz yansımalıdır ve seçilmiş olan tutuklu miletvekilleri gelip yemin etsinler, milletvekili görevlerini yapsınlar, duruşmaları olduğu zaman da gidip katılsınlar.”

Çiçek’e güven tam
Kılıçdaroğlu’nun TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e güveni tam. Başlayan süreç içinde kısa zamanda bir çözüm bulunacağına inanıyor. Çiçek’in bu konuda samimiyetle gayret sarfettiğini söylüyor. Kılıçdaroğlu, “Eğer yemin etmiş olsaydınız Meclis Başkanlığı seçiminde Çiçek’e oy verir miydiniz” biçimindeki soruma şu yanıtı verdi:
“Elbette, Çiçek’i desteklerdik büyük olasılıkla. Bilgisiyle, birikimiyle parlamentoda iyi başkanlık sürdüreceğine inanıyorum.”

Anayasa değişikliği
Kılıçdaroğlu, sorunun parlamentonun sorunu olduğu ve parlamentonun çözeceği yolunda bir irade beyanı yapılmasından sonra, çözüm için değişik seçenekler bulunabileceğini de söyledi.
Anayasa değişikliği konusunda Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun kendisine ilettiği ve yasama dokunulmazlığını gözaltı-yakalama ve tutuklama ile sınırlayan, böylece, milletvekillerinin tutuksuz yargılanmalarını öngören değişikliğin sorunu çözecek nitelikte olduğunu belirtti. Ancak bu öneriye iktidar partisinin olumlu bakıp bakmayacağını bilmediğini ifade etti. Önemli olanın sorunu çözme iradesi olduğunu, bu ortaya çıktıktan sonra birçok yol bulunabileceğini de ekledi.

Adalet Bakanlığı’nın önerisi
Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanlığı bürokratlarının da bir maddelik yasa ile sorunun çözülebileceği yönünde bir çalışma yaptığı bilgisinin kendilerine ulaştığını kaydetti. Kılıçdaroğlu, Bakanlık bürokratlarının “Hüküm giymemiş milletvekilleri tutuksuz yargılanırlar” biçiminde tek maddelik bir öneri geliştirdiklerini ancak bu öneriyi iktidar partisinin sahiplenip sahiplenmediğini bilmediklerini söyledi.

“Anayasa komisyonuna katılırız”
Kılıçdaroğlu, yaşanan sorunun bir yemin krizi değil milli irade sorunu olduğunu vurguladı. CHP lideri, bu sorunun aşılmasından sonra yeni anayasa çalışmaları için oluşturulacak ortak komisyona katılacaklarını ve katkı vereceklerini de ifade etti.
Kılıçdaroğlu, programdan ayrılırken, sorunun çözüm yoluna girdiği düşüncesindeydi.
Grup başkanvekilleri pazartesi sabah yapacakları ikinci toplantıda ortak bir deklarasyon üzerinde anlaşırlarsa, CHP’nin aynı gün yemin etmesi, hükümet programı müzakerelerine ve güven oylamasına katılması mümkün görünüyor.