Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Kanun hükmünde kararname tartışmaları sonrasında toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nun anlamlı bildirisini izleyen Jandarma Genel Komutanlığı Devir Teslim Töreni'nde eski ve yeni komutanın sözleri, üzerinde dikkatle durulması gereken niteliktedir.
       Komutanlık görevini devreden Orgeneral Rasim Betir, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan'ın önünde irticanın hala birinci öncelikli tehdit olduğunu vurgulamış ve son 20 yılda bu tehdidin hızla tırmanışa geçtiğini belirtmiştir. Orgeneral Betir, irticai odakların Anayasa değişikliği talep ettiklerini ve Türkiye'yi dönüşü olmayan bir yola sokmak istediklerini vurgulamıştır.
       Görevi devralan Orgeneral Aytaç Yalman ise, "Daha çok demokrasi talepleriyle karşımıza çıkan bölücü ve irticai unsurlarla aynı kararlılıkla mücadeleye devam edilecektir" demiştir.
       İki komutanın bu sözlerinde satır aralarında dikkati çeken husus, irticai ve bölücü odakların, "Anayasa değişikliği ve demokrasi" taleplerine dönük ifadelerdir. Komutanların bu ince uyarıları, Anayasa ve demokrasi adına gündeme sokulmaya çalışılan her talebin arkası önü düşünülmeden üzerine atlanılacak "gerçek" talepler olmadığıdır.
       Türkiye'yi yönetme iddiasıyla Anayasa'yı değil, din kurallarını "referans" alan ve demokrasinin kendileri için "amaç değil araç" olduğunu açıkça söylemekten kaçınmayan bu odakların "Anayasa ve demokrasi" talepleri sahtedir.
       Asıl hedefleri, Anayasa'nın ve demokrasinin olanaklarından yararlanarak demokratik ve laik anayasal düzeni ve demokrasiyi ortadan kaldırmaktır.
       Bütün siyasi partilerin bu gerçeği gözden kaçırmamaları gerektiği gibi, söz konusu talepleri demokrasi adına destekleyen ve kendilerini "aydın" veya "solcu" olarak tanımlayan düşünce ve yazı adamlarıyla sivil toplum örgütlerinin de neye hizmet ettiklerini bir kez daha düşünmeleri gerekmektedir.
       Kanun hükmünde kararname tartışmalarının bir kez daha ortaya çıkardığı gerçek budur.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr